2012. július 11., szerda

Kovászos uborka

Rengeteg uborka érett meg egyszerre, de arra még nem volt időm, hogy savanyúságnak eltegyem, másrészt nagyon szeretjük a kovászos uborkát, amit nagyon egyszerű recept szerint készítek.



Az uborkát megmosom, a nagyobbak végeit levágom, minden uborkát hosszában késsel bemetszek. Egy nagy üveg alját kibélelek egy nagy csokor kaporral, néhány meggylevéllel és 1-2 gerezd fokhagymával. Ezután elkezdem beletenni az uborkát az üvegbe, időnként dobok hozzá egy-egy fokhagymagerezdet (összesen egy fej fokhagyma kerül a nagy üvegbe). Közben vizet forralok, majd, ha felforrt, minden liter vízhez egy evőkanál sót teszek. Ezzel öntöm fel az uborkát, mikor a víz langyosra hűlt. A tetejére egy nagy szelet, előzőleg kissé megpirított kenyér kerül és annyi vizet öntök még a befőttes üvegbe, ami ellepi a kenyeret is. Az üveg tetejére egy kistányért teszek és kiteszem félárnyékos helyre az uborkát. Időjárástól és ízléstől függően 3-4 nap alatt elkészül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése