2013. január 31., csütörtök

Foszlós kalács kovásszal

Körülbelül 9 hónapos már a kovászom, amivel minden héten legalább egyszer kenyeret sütök. A héten frissítettem és szaporítottam a kovászt, ami annyira felfrissült, hogy gondoltam, kipróbálom, milyen vele kalácsot sütni. Első próbálkozásra nagyon jól szerepelt a kovász a kalácstésztában. Kovász ízt nem érezni, nagyon puha, kellemes kalácsunk lett. Alig várom, hogy újra süssek vele valamilyen süteményt. A receptet a Nem vagyok mesterszakács nevű blogon találtam, amit csak kicsit módosítottam. Kovászos kenyerünkről és a kovászról itt írok.




Hozzávalók: 18 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt (BL 50), 17 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 50 helyett 32 dkg fehér tönkölyliszt), 18 dkg kovász, 5-7 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2-2,5 dl tej (attól függ, mennyit vesz fel a tészta), 2 tojás sárgája, csipet só. Lehet tenni bele még vanília kikapart belsejét, narancs és citromhéjat reszelve, egy egész tojás a lekenéshez.

1. A kovászt alaposan összekeverjük a szobahőmérsékletű tejjel. Hozzáadjuk két tojás sárgáját, a vaníliát, a citrushéjakat, az olvasztott vajat, végül a csipet sóval elkevert liszteket. Jól összekeverjük és 10 percig állni hagyjuk.

2. 10 perc után megdagasztjuk a tésztát és ismét állni hagyjuk, ezúttal 20 percre.

3. 20 perc után megint megdagasztjuk a tésztát és ismét pihentetjük, 30 percet.

4. 30 perc után meghajtogatjuk a tésztát: fentről le, lentről fel, jobbról balra és balról jobbra. Egy órát letakarva kelni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük (kelesztés, hajtogatás).

5. Három vagy hat egyforma gombócot készítünk a megkelt tésztából és mindegyiket kisodorjuk (középről kifele sodorjuk, a két végét elvékonyítjuk). Egy nagy hatfonatos vagy egy nagy háromfonatos vagy két kisebb kalácsot formázunk belőle, amit letakarva egy órán át kelesztünk. Sütés előtt fél és negyed órával megkenjük felvert egész tojással a kalácso(ka)t.




6. Egész tojással lekenjük a kalácsot és 200 fokos sütőben megsütjük (ha két kisebb kalácsot készítünk, akkor elég 20-25 perc, ha egy nagyot, akkor 30-35 perc lesz a sütési idő. Ha nagyon barnul a teteje, félidőben letakarhatjuk.)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése