2013. február 1., péntek

Békebeli kifli

Nagyon finom, foszlós kiflik. Többször megsütöttem már ezt a süteményt. A receptet Graffyka oldalán találtam.



Hozzávalók: 1,5 dl tej, 1 tojás, 8 dkg vaj, 40 dkg liszt, 4 dkg cukor, csipet só, 1,5 dkg élesztő, esetleg reszelt citromhéj. A töltelékhez ízlés szerint darált mandulás cukor, citrom és/vagy narancshéj barna nádcukorral keverve, mogyorókrém stb. A kenéshez 1 tojás sárgája és, aki szereti, kristálycukor.

1. Az élesztőt megfuttatjuk kevés langyos tejben és egy kis cukorral, majd a hozzávalókból egy puha, lágy, ruganyos tésztát dagasztunk, amit lefedve duplájára kelesztünk.

2. A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, ketté vesszük. Mindegyik tésztadarabból gömböt formálunk. Kinyújtjuk az egyik gömböt kör alakúra és 16 cikkre vágjuk.

3. Megtöltjük a cikkeket. A tölteléket a széles végére tesszük, majd jó szorosan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A másik tésztával is így járunk el. Ügyeljünk, hogy a háromszögek vége (sarka) alul legyen, különben szétnyílnak a kiflik.

4. Konyharuhával letakarjuk a kifliket, hagyjuk 10 percet kelni. Ezután lekenjük tojássárgával és megszórjuk cukorral a kifliket (utóbbi el is maradhat, én nem szoktam cukrozni). 180-190 fokos sütőben megsütjük (körülbelül 20-25 perc).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése