2013. február 1., péntek

Békebeli kifli

Nagyon finom, foszlós kiflik. Többször megsütöttem már ezt a süteményt. A receptet Graffyka oldalán találtam.



Tojás nélkül, vajjal lekenve, cukorral megszórva. 

Régi felvétel, tojással lekenve.


Hozzávalók:
- 1,5 dl tej (nálam több, amennyit a tészta igényel),
-  1 tojás (újabban nem teszek bele),
- 8 dkg olvasztott, de nem forró vaj (van, hogy helyette zsírt gyúrok bele),
- 40 dkg liszt,
- 4 dkg cukor,
- csipet só,
- 1,5 dkg élesztő,
- esetleg reszelt citromhéj.
A töltelékhez ízlés szerint darált mandulás cukor, citrom és/vagy narancshéj barna nádcukorral keverve, mogyorókrém stb. A kenéshez 1 tojás sárgája és, aki szereti, kristálycukor. (Időközben kiderült, hogy lányom tojásallergiás, így a tojásos lekenés elmarad, helyette tejjel, tejszínnel vagy vajjal kenem le.)

1. Az élesztőt megfuttatjuk kevés langyos tejben és egy kis cukorral, majd a hozzávalókból egy puha, lágy, ruganyos tésztát dagasztunk, amit lefedve duplájára kelesztünk.

2. A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, ketté vesszük (Ha kicsi kifliket készítek, akkor négy részre osztom). Mindegyik tésztadarabból gömböt formálunk. Kinyújtjuk az egyik gömböt kör alakúra és 16 cikkre vágjuk.

3. Megtöltjük a cikkeket. A tölteléket a széles végére tesszük, majd jó szorosan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A másik tésztával is így járunk el. Ügyeljünk, hogy a háromszögek vége (sarka) alul legyen, különben szétnyílnak a kiflik. Van, hogy a kinyújtott köröket megkenem olvasztott vajjal, azt megszórom cukros fahéjjal vagy összetört kandírozott narancshéjjal stb. és utána darabolom, majd tekerem fel a kifliket. Így gyorsabb, egyszerűbb.

4. Konyharuhával letakarjuk a kifliket, hagyjuk 10 percet kelni. Ezután lekenjük tojássárgával és megszórjuk cukorral a kifliket (utóbbi el is maradhat, én nem szoktam cukrozni, csak, ha másnak készítem). 180-190 fokos sütőben megsütjük (körülbelül 20-25 perc).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése