2013. február 22., péntek

Kovászos, dagasztás nélküli gyökérkenyér

A recept Alexa Christitől (itt is) származik. Első próbálkozásra nagyon jó lett. Rusztikus külső, ropogós héj, belül puha, lyukacsos tészta. Hamarosan újra sütök ilyen kenyeret, más ízesítéssel is.







Hozzávalók:

- 50 dkg kenyérliszt (nálam 40 dkg kenyérliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt),
- 15 dkg kovász,
- 3,5 dl langyos víz,
- 1,2 dkg só,
- aszalt paradicsom vagy pörkölt dió vagy sült hagyma vagy olajbogyó stb., ki milyen ízesítést szeretne.

Elkészítés: 

1. Sütés előtti nap reggelén kivesszük a kovászt a hűtőből (a kovász készítéséről itt írtam), megetetjük és estig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

2. Este a kovászt és a fenti hozzávalókat a dió, aszalt paradicsom stb. kivételével összekeverjük. Először a vizet adjuk a kovászhoz, jól elkeverjük, majd a liszttel kevert sót is hozzáadjuk. Nem kell kidagasztani, csak fakanállal jól elkeverni. Kicsit folyós tésztát kapunk, de reggelre megfelelő lesz az állaga. Letakarjuk egy fedővel az edényt és szobahőmérsékleten pihentetjük. 10-11 órát kell állni hagyni ezt a keveréket.

3. Másnap, mikor letelt a 10-11 óra, lisztezett felületre öntjük a tésztát. Kétfele vesszük. Kinyomkodjuk téglalap alakúra az egyik tésztát és meghajtogatjuk, mint a leveles tésztát (fentről egyharmad részig le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra). Kelesztőtálba tesszük, letakarjuk konyharuhával. A másik tésztát is téglalap alakúra nyomkodjuk, megszórjuk aszalt paradicsommal/karikára vágott, olajon megpirított, majd feldarabolt hagymával vagy bármivel, amivel ízesíteni szeretnénk. Meghajtogatjuk ezt is, kelesztőtálba tesszük, ruhával letakarjuk. 1 órát hagyjuk kelni a tésztákat.

4. 1 óra elteltével megformázzuk a kenyereket (Alexa Christi képekkel is illusztrálja) és liszttel gazdagon meghintett vászon konyharuhába, nem túl szorosan, csomagoljuk mindkettőt külön-külön (azért kell becsomagolni, hogy a formájukat megtartsák a kenyerek). 1 órát megint kelni hagyjuk a tésztát.

5. Közben a sütőt is előmelegítjük, 270-280 fokra. Amikor letelt az egy óra kelesztés, a kenyereket búzadarával megszórt, fedeles tepsire helyezzük. Nekem nincs fedeles tepsim, ezért úgy oldottam meg a problémát, hogy egy másik, mély tepsit használtam fedőnek. Megfújjuk vízzel a kenyereket és a fedőt is, majd betoljuk a sütőbe. 30-35 percig sütjük 260 fokon, majd 190 fokon további 5 percig.


Frissítés. Képek a hajtogatásról és a formázásról:








Frissítés: újabb ízesítést próbáltam ki. Friss rozmaringleveleket apróra vágunk és ezzel szórjuk meg a tésztát a hajtogatás előtt. Nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése