2013. február 2., szombat

Szalagos fánk farsangra

Tavaly farsangkor nem készítettem, így az idén már tényleg nem maradhatott el a fánksütés. Nagyon szeretem a szalagos fánkot, ezért erre esett a választásom. A másik kedvencem a csörögefánk, de azt valószínűleg ezen a télen már nem készítek. Igen rohanósra sikeredett a délelőttöm, ugyanis nem csak fánkot, de kenyeret is sütnöm kellett (a szokásos, kovászos kenyeremet), plusz egy adag mákos-sajtos rudat is. Ráadásul a kézi mixerem is (amivel a dagasztásokat is végzem) épp most romlott el, végleg. Szerencsére minden igen jól sikerült, így végre nyugodtan pihenhetek egy kicsit a kanapén.
A fánk receptjét Limarától kölcsönöztem. Az adagot felére csökkentettem és itt-ott kicsit módosítottam a leíráson. Körülbelül 25-27 darab fánkom lett a lenti mennyiségből.

Hozzávalók: 

- 30 dkg finomliszt,
- 2 tojás sárgája,
- 2 evőkanál cukor (körülbelül 3 dkg),
- 1,8 dkg friss élesztő,
- 0,25 dl rum és házi vaníliaesszencia vegyesen,
- egy csipet só, 
- 3 dkg olvasztott vaj, 
- narancs- és/vagy citromhéj, 
- körülbelül 1,25-2 dl tej (liszttől függően). 

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukorral 1 dl langyos tejben. Közben összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a narancshéjjal/citromhéjjal, rummal. A lisztet kimérjük és a csipet sóval összekeverjük.

2. Amikor felfutott az élesztő, hozzáöntjük a tojássárgájához, hozzáadjuk a lisztet is és annyi tejet, hogy a végén egy lágy, hólyagos kalácstésztánk legyen. A vajat a dagasztás végén, apránként adjuk a tésztához. Lefedve 20 percig kelesztjük a tésztát, majd 20 perc után újra átgyúrjuk. Ezután lefedve duplájára kelesztjük egy óra alatt.

3. Amikor megkelt a tészta, gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk (vagy egyszerűen kezünkkel kilapogatjuk) és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Konyharuhával ismét letakarjuk most már a kiszaggatott fánkokat és 30 percig állni hagyjuk.

4. Fél óra elteltével ujjunkkal minden fánk közepébe lyukat fúrunk és bő zsírban kisütjük. Én hármasával sütöm a fánkokat egy mély edényben és csakis zsírban, nem olajban. Először a fánkok teteje kerül a zsírba. Letakarjuk egy fedővel az edényt. Körülbelül 1 perc múlva lesz kész. Ekkor megfordítjuk a fánkokat és a másik oldalukat is megsütjük, de ezt már fedő nélkül. Nagyon el kell találni a megfelelő hőfokot, mert a túl forró zsír hamar megégeti a tésztát. (Barack)lekvárral tálaljuk. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése