2013. március 22., péntek

Sós zabkeksz

Nagyon szeretem Hugh Fearnley-Whittingstall Tv műsorát. Egyik kedvenc szakácsom. Tőle való ez a nagyon finom zabkeksz is. Kicsit módosítottam saját ízlésemre a receptet, így most az én verziómat írom le. Tízóraira és uzsonnára eszem ezeket a kekszeket lekvárral, sajttal, de chutney-val is finom lehet.



Hozzávalók:

- 15 dkg nagyszemű zabpehely,
- 15 dkg zabpehely darálva,
- 2 mokkáskanál só (ha egészen sósra szeretnénk és nem semleges ízűre, akkor lehet több sót is tenni bele),
- 2 maréknyi mag (szezámmag, lenmag, napraforgómag),
- 75 ml olívaolaj (de lehet napraforgóolaj vagy repceolaj is),
- kb. 2 dl forrásban lévő víz.

1. A napraforgómagot durvára darálom vagy mozsárban durvára töröm. A szezámmagnak csak egy részét darálom meg, a másik részét egészben hagyom. 15 dkg zabpelyhet is durvára darálok.

2. A száraz hozzávalókat gyorsan összekeverem, majd mélyedést készítek az edény közepébe és beleöntöm az olajat, valamint a forró vizet. Jól összekeverem. Néhány percig állni hagyom a tésztát, majd kinyújtom pár mm vékonyra (nekem úgy ízlik, ha jó vékony a keksz, mert ropogósabbra sül).

3. Kiszaggatom a tésztát 5 cm kerek kiszúróval és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom a kekszeket. 190-200 fokos sütőben kb. 20 percig sütöm, majd megfordítom a kekszeket és további 10 percig hagyom sülni. Arra kell figyelni a szaggatásnál, hogy minél többször gyúrjuk össze a "szabáshulladékot", annál jobban morzsálódik a tészta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése