2013. március 8., péntek

Vörösboros-csokis kuglóf

Tamás napra készült ez a kuglóf. Már pár éve készülök megsütni, de mindig elmaradt. Most kapóra jött a recept és szerencsére az ünnepelt is örült neki. Finom kuglóf. Máskor is szívesen elkészítem majd. A recept a Rama Ünnepi finomságok című könyvéből származik (az arányokon módosítottam).




Hozzávalók:

- 20 dkg vaj,
- 8 dkg xukor,
- vaníliaesszencia,
- 4 tojás,
- 28 dkg finomliszt,
- 1 bő evőkanál Holland kakaópor,
- 1 kiskanál őrölt fahéj,
- kb. 7-8 g sütőpor és
- egy mokkáskanál szódabikarbóna (vagy egyszerűen egy csomag sütőpor, szódabikarbóna elhagyása),
- 2 dl vörösbor,
- 10 dkg étcsokoládé,
- 1-2 marék, borban áztatott mazsola,
- a mázhoz 6 dkg étcsokoládé, vaj, kakaópor és némi cukor.

1. A tojások sárgáját a xukorral habosra keverem, majd hozzáadom a vaníliaesszenciát és a puha, szobahőmérsékletű vajat. Jól kihabosítom.

2. A lisztet, a kakaóport, a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát alaposan összekeverem egy másik edényben, majd a borral váltakozva a tojásos-vajas masszához adom.

3. A tojásfehérjét kemény habbá verem és több részletben, óvatosan beleforgatom az előző keverékbe.

4. A kuglófformát kivajazom, beleöntöm a tésztát és 200 fokos sütőbe teszem. A hőfokot 5 perc után mérsékelem 180 fokra. Körülbelül 60-65 percig sütöm a süteményt.

5. Amikor kihűlt a kuglóf, bevonom csokimázzal. Ehhez az étcsokoládét vízgőz fölött vagy mikróban vagy lassú tűzön megolvasztom. Teszek hozzá 2-3 dkg vajat, 1-2 evőkanál kakaóport és annyi vizet, hogy egy sima, folyós, de sűrű csokikrémet kapjak. Egyszerűbben el lehet készíteni a csokimázat, ha 10-12 dkg csokit megolvasztunk és ehhez adunk vajat vagy fél dl tejszínt. A csokikrémet a kuglófra öntöm. Dermedés után már fogyasztható is akár önmagában, akár tejszínhabbal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése