2013. szeptember 12., csütörtök

Toszkán szüreti szőlős sütemény (schiacciata)

Már két éve minden ősszel elkészítem ezt a toszkán szüreti lepényt, aminek olasz neve schiacciata con l'uva. Nagyon finom, ugyanakkor egyszerű sütemény. Én nem nagyszemű, hanem apróbb szemű borszőlőből készítettem, mert nekünk ilyen van itthon. Az idén finom, édes szőlő termett, köszönhetően az augusztusi hőségnek. A sütemény egy egyszerű kenyértészta, belül, tetején sok-sok szőlővel, egy kevés (barna)cukorral, olívaolajjal és apróra vágott rozmaringgal.

Többféle elkészítési móddal találkoztam már: csak a tetején van szőlő, két lapot készítünk és közéjük illetve a sütemény tetejére tesszük a szőlőt, a harmadik pedig, amikor a tésztába "keverjük" a szőlőt és a tetejére is szórunk, nem is keveset. Nekem az utóbbi vált be a legjobban.

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt (nálam fehér tönköly),
- 1 teáskanál só,
- 1 evőkanál cukor,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 3-3,5 dl langyos víz
- kb. 35 dkg feketeszőlő leszemezve (2-3 nagy fürt).

Hozzávalók a tetejére:

- 2 evőkanál olívaolaj,
- 2 evőkanál (barna)cukor,
- 1-2 kiskanálnyi apróra vágott friss rozmaring,
- feketeszőlő leszemezve ízlés szerinti mennyiségben (nálam kb. 40 dkg).

1. Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk és megszórjuk a cukorral. Felfuttatjuk.

2. A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval összedolgozzuk, kidagasztjuk. Lisztezett felületen téglalap alakúra lapogatjuk (kb. a gáztepsink méretének megfelelőre), megszórjuk a szőlőszemekkel és óvatosan, nehogy összetörjük a szőlőt, gombóccá formáljuk a tésztát. Olajozott edénybe téve, letakarva duplájára kelesztjük.

3. Amikor megkelt a tészta, egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe nyomkodjuk óvatosan, nehogy a szőlőszemek sérüljenek. Széthúzogatjuk olajos kézzel a tésztát, ügyelve, nehogy a szélek jóval vastagabbak legyenek a közepénél.

4. A tetejére szórjuk a szőlőszemeket, kicsit bele is nyomkodhatjuk azokat a tésztába, majd megszórjuk a sütemény tetejét cukorral, rozmaringgal és megöntözzük olajjal. Letakarjuk és 20-30 percet pihenni hagyjuk.

5. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.





1 megjegyzés:

  1. Szia :)
    Most hoztam létre egy szőlős kihívást. Jelentkezz, ha gondolod, ezzel a recepttel. Szeretettel várlak :)
    http://legyunkeszsegesek.blogspot.com/2015/09/szolos-receptek.html

    VálaszTörlés