2013. október 7., hétfő

Birsalmás csirkecomb

Az idén már elég sok birsalma és birskörte termett a kertünkben. Néhány napja birsalma kompótot, ma este pedig birsalmás sült csirkét készítettünk.

Hozzávalók:

- 4 alsó és 4 felső csirkecomb,
- só,
- bors,
- 1 dl fehérbor vagy víz,
- 4 birsalma,
- méz,
- egy-két darabka egész fahéj,
- 6-8 szem szegfűszeg,
- fél citrom leve.

Elkészítés: 

1. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, tepsibe tesszük és aláöntünk egy kevés bort vagy vizet. Lefedjük és 200 fokon puhára sütjük. Időnként locsolgatjuk a szaftjával.

2. Közben a birsalmát megmossuk, félbe vágjuk, magházát eltávolítjuk és vastagabb szeletekre vágjuk. Meg is lehet hámozni az almákat, én most ezt nem tettem meg, de nem is bántam meg.

3. Az almaszeleteket rögtön feltesszük főni annyi citromos vízben, amennyi éppen ellepi. Fűszerezzük szegfűszeggel és fahéjjal, édesítjük mézzel vagy, ha nincs, akkor cukorral. Lassú tűzön főzzük és vigyázzunk, mert hamar megfő.

4. Amikor a combok megpuhultak, levesszük a fedőt, beledobáljuk a tepsibe a megfőtt birsalma felét, óvatosan megrázogatjuk a tepsit és addig sütjük, míg a csirke szép piros lesz.

5. Tálaláskor mindenki kap a húsból, a vele sült almából, plusz a főtt almából is. Ha szeretnénk, a főtt almát pürésíthetjük is. Kínálhatunk még hozzá pirított vagy sült krumplit, kölest vagy bármit, amit szeretnénk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése