2013. november 18., hétfő

Gyors házi vajas kiskifli

A Nosalty-n találtam ezt a remek receptet. Tényleg olyan gyorsan el lehet készíteni, ahogy az le van írva. Finom, puha és másnap is élvezhető. Ajánlom kipróbálásra.









Hozzávalók 48 kicsi kiflihez:

- 60 dkg liszt,
- kb. 4 dl tej (van, hogy tejsavót teszek helyette),
- 3 dkg élesztő,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- 1 csapott evőkanál cukor,
- 1 csapott evőkanál só
- 1 egész tojás a kenéshez (nálam helyette tej vagy víz, mert lányom nem fogyaszthat tojást),
- sajt, lekvár stb., ha tölteni is szeretnénk a kifliket.

Elkészítés:

1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.

2. A lisztet összekeverjük a sóval.

3. A felfuttatott élesztőt összekeverjük a liszttel és kidagasztjuk a tésztát. A dagasztás vége fele az olvasztott vajat is beleöntjük. Ezután újra dagasztjuk, legalább 5 percen át.

4. 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát és cipókká formáljuk mindegyiket.

5. Lisztezett felületen 20-25 cm átmérőjű köröket nyújtunk a cipókból. Mindegyik kört 8 cikkre vágjuk.

6. A cikkeket feltekerjük, kifli formára igazítjuk (a szélesebb végénél kezdjük a tekerést). Ha szeretnénk, reszelt sajttal, húskrémekkel, lekvárral tölthetjük a kifliket.

7. A másik készítési mód, hogy a tésztát elosztjuk annyi felé, amennyi kiflit szeretnénk készíteni (illetve, hogy kicsi vagy nagyobb kiflikre vágyunk). Gombócokat formázunk a tésztadarabokból és egyesével kinyújtjuk őket hosszúkás, ovális alakra, majd egyik végénél elkezdjük feltekerni. Kicsit meg is szoktam húzni tekerés közben a tésztát. Mostanában csak így készítem, ezzel a formázási móddal, mert nekem ez a gyorsabb, valamint nem mindig ilyen kicsi kifliket készítek ebből a receptből, hanem kissé nagyobbakat (de még mindig kisebbeket a hagyományos bolti kiflinél.)

8. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a megformázott kifliket, egymástól kissé távol, mert sütés közben megnőnek.

9. 10-15 perc pihentetés után lekenjük a kifliket felvert tojással (vagy tejjel, vízzel, tejszínnel) és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (az eredeti recept szerint légkeverés üzemmódban, 200 fokon). Figyeljük, mert hamar sül. Van, hogy megszórom a kiflik tetejét sajttal vagy magvakkal.


Elkészítettem csak teljes kiőrlésű lisztből is (tönkölylisztet használok). Így is finom, puha, ízletes kifliket kaptam.

2 megjegyzés: