2013. november 10., vasárnap

Karalábéleves

Otthon láttam valamelyik héten, hogy anyu nem darabolva, hanem reszelve készítette a karalábélevest. Megtetszett az ötlet, én is kipróbáltam. Így még én is hajlandó vagyok megenni ezt a levest. Finom lett. Kicsit a karfiollevesre emlékeztetett ízre, illatra.


Hozzávalók: 

- karalábé,
- répa,
- fehérrépa,
- pasztinák,
- 3-4 dkg vaj,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 1-2 kiskanál őrölt fűszerpaprika,
- só,
- bors,
- petrezselyemzöld,
- néhány zellerlevél
- olaj,
- 1 evőkanál liszt
- tálaláshoz tejföl (elhagyható).

Elkészítés: 

1. A hagymát apróra vágjuk és az olvasztott vajon üvegesre pároljuk.

2. Közben megpucoljuk és vékony csíkokra vágjuk a répát, a fehérrépát és a pasztinákot.

3. Hozzáadjuk a zöldségeket az üveges hagymához, lefedjük és elkezdjük párolni. Amikor már elfőtte a levét, felöntjük kevés vízzel és abban pároljuk tovább a zöldségeket. Közben fűszerezzük is sóval, borssal, beledobjuk a petrezselyemzöld felét és a zellerleveleket is.

4. Amikor már majdnem puha minden zöldség, hozzáadjuk az almareszelőn (amin a tököt is reszeljük, azaz nem a legfinomabb reszelőn) lereszelt karalábét.

5. Amikor kész a leves, berántjuk, azaz olajat hevítünk, lisztet teszünk hozzá, kicsit kevergetjük, majd, miután levettük a tűzről, mehet bele a fűszerpaprika. Kevés vízzel hígítjuk, majd a forró levesből merünk hozzá egy merőkanálnyit, elkeverjük és visszaöntjük az egészet az edénybe. Forralunk a levesen egyet és elzárjuk alatta a tüzet.

6. A maradék petrezselymet apróra vágjuk, beleszórjuk a levesbe. A tejfölt külön kínáljuk, aki szeretne, keverhet belőle a levesébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése