2013. november 18., hétfő

Pita

Limara receptje alapján készültek a piták. Nem hittem, de tényleg szétnyílt, üreges, tölthető lett nálam is mindegyik pita. Kecskesajtos-fűszeres sütőtökös töltelékkel ettük.


Hozzávalók:

- 3 dl langyos víz,
- 2 teáskanál só,
- 2 evőkanál (olíva)olaj,
- 50 dkg liszt (nálam ebből 10 dkg graham volt),
- 1 teáskanál cukor,
- 2,5-3 dkg élesztő.

Elkészítés: 

1. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben és elkeverjük a cukorral. Felfuttatjuk.

2. Amikor az élesztő felfutott, összekeverjük a többi hozzávalóval és lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Letakarva hagyjuk duplájára kelni (kb. 45-60 perc).

3. Ezután 8 egyforma súlyú részre osztjuk. Mind a 8 részt gömbölyítjük és 10 percre megint pihenni hagyjuk a tésztát.

4. A pihentetési idő letelte után mind a 8 gömböt 2-3 mm vastag kör vagy ovális formára nyújtjuk. Ruhával letakarjuk őket és 30 percig pihentetjük a tésztát.

5. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

6. Fél óra pihentetés után kettő (esetleg három) pitatésztát ráteszünk a sütőrácsra és 5-6 perc alatt készre sütjük. Nem kell megpirítani a tésztát, ne süssük tovább 6 percnél, mert különben kemény lesz és kiszárad.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése