2013. december 19., csütörtök

Regáti fokhagymás csirke

A Vidék Íze 2013 decemberi számában olvasható a recept. Kevés munkával nagyon finom, fűszeres, szaftos húst kapunk. A puliszka készítése sem bonyolult, de tény, hogy ott kell állni mellette, míg el nem készül. Nagyon jól illik a fűszeres húshoz ez az egyszerű köret.

Hozzávalók:

- csirkemell, csirkecomb, csirkeszárny, ami van, vagy vegyesen (nekem most 3 comb és 1 nagy mell volt itthon),
- 1 nagy fej fokhagyma (magyar),
- 1 nagy doboz tejföl (kb. 400 g),
- 1 pohár száraz fehérbor (kb 1,5-2 dl),
- só,
- bors,
- zsír,
- 1 csokor petrezselyem.

Hozzávalók a puliszkához:

- 1 liter víz,
- 25 dkg kukoricadara,
- só.

Elkészítés: 

1. A csirkehúst sózzuk, borsozzuk és kicsit állni hagyjuk.

2. Egy nagyobb tepsit kizsírozunk, beletesszük a húst és lefedve puhára sütjük. Ha megpuhult, a fóliát eltávolítjuk és pirosra, ropogósra sütjük.

3. Egy nagy edénybe átöntjük a csirke zsírját, ráreszeljük az egy fej fokhagymát és kicsit kevergetjük, míg az illatát érezni nem kezdjük. Ne pirítsuk meg a hagymát, mert keserű lesz.

4. Felöntjük borral, belekanalazzuk a tejfölt. Összekeverjük és mehet bele a megsült csirkehús is. Kicsit főzzük, kiforraljuk, majd elzárjuk a tüzet. Apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk rá, elkeverjük és lefedve negyed órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

5. A puliszkához 1 liter vizet forralunk, amit sózunk. Nagyon vékony sugárban, folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát. Lassú tűzön addig főzzük (és állandóan keverjük), míg olyan sűrű lesz, hogy elválik az edény falától. Állítólag az a jól megfőzött puliszka, ami egyben kiesik az edényből.

6. Deszkára borítjuk, gyorsan formára igazítjuk (én hosszúkás téglalap formára) és kicsit állni hagyjuk. Ezután késsel vagy vastag cérnával vastag szeletekre vágva tálaljuk a hússal és a szafttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése