2013. december 4., szerda

Rögtön puha mézeskalács (kicsit rendhagyó díszítéssel)

Wiselady receptje alapján készültek ezek a mézeskalács figurák (kivéve a gömb alakúak, mert azok mézes puszedlik. Receptje itt található). Annyi módosítás történt a recepten, hogy cukor nem, viszont kicsit több méz került a süteménybe, és 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet is tettem a tésztába.


Hozzávalók: 

- 5 dkg rétesliszt,
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (újabban már csak egyszerűen teljes kiőrlésű tönkölyt teszek helyette),
- 20 dkg liszt (nálam fehér tönkölyliszt),
- 17 dkg méz,
- 6 dkg zsír (vagy vaj),
- 1 teáskanál szódabikarbóna (nem púpos),
- 1 tojás,
- 1 tojássárgája,
- 1 kávéskanál őrölt fahéj,
- 2 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,

Elkészítés: 

1. A liszteket, szódabikarbónát, fűszereket összekeverjük.

2. A zsírt a mézzel összeolvasztjuk, kicsit felmelegítjük.

3. Hozzáöntjük a liszthez a mézes-zsíros keveréket. Összekeverjük.

4. Egy egész tojást és egy tojásnak a sárgáját is hozzáadjuk. Alaposan elkeverjük vagy kézzel összegyúrjuk.

5. Öt-tíz percig állni hagyjuk a tésztát (betettem a spájzba).

6. Három részre osztjuk a tésztát és egyesével 2-3 mm vastagra kinyújtjuk (érdemes sütőpapíron nyújtani, így nem kell lisztezni). Különböző formákkal kiszúrjuk és a formákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük (kissé távol egymástól, nehogy összesüljenek). Aki szeretné, magokat, mazsolát is nyomhat a tésztába.

7. 180 fokos sütőben, 7-8-9 percig sütjük a kalácsokat. Nem szabad megégnie, ne legyen színe a süteménynek. Amikor még puha, de nyomásra már nem horpad be a tészta, akkor kivesszük a sütőből és leszedjük a forró tepsiről a süteményeket. Ha kihűlt, dekorálhatjuk kedvünk szerint.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése