2013. szeptember 30., hétfő

Finom céklafőzelék

Az első céklás étel ezen az őszön. Óriási céklák termettek. Az, amelyikből ezt az ételt készítettem, 1,3 kg-ot nyomott. Még soha nem ettem céklafőzeléket, gondoltam, ideje kipróbálni. Rocker nem nagyon rajong a cékláért, de ez még neki is ízlett. A receptet Flat-catnél találtam.



Hozzávalók kb. 3 főre:

- 70 dkg cékla,
- 25 dkg krumpli,
- 5 dl alaplé (nekem több kellett),
- 1 fej vöröshagyma,
- 1-4 ág kakukkfű (én most csak egy ágat használtam),
- 1 teáskanál borókabogyó,
- 2 evőkanál balzsamecet,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- só.

Elkészítés:

1. A krumplit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk. Az olajon a hagymát üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a krumplit és felöntjük az alaplé felével. Hozzátesszük a kakukkfűágakat (egészben) és a mozsárban sóval összezúzott borókabogyót. Puhára pároljuk, a kakukkfüvet kidobjuk belőle.

2. Egy másik edényben a hámozott, apró kockára vágott céklát puhára pároljuk a balzsamecettel és az alaplé másik felével.

3. Botmixerrel pürésítem a hagymás krumplit és a megfőtt céklához keverem. Kicsit ebben is megmártom a botmixert, de maradjanak bőven darabok a főzelékben. Egyszer felforraljuk és tálalhatjuk is. Mi most tojásfasírttal ettük.

2013. szeptember 17., kedd

Tartalmas babos-kolbászos leves, tésztával

A Vidék Íze magazin 2013 szeptemberi számában találtam ezt a receptet (13. oldal). Szeretem ezt a magazint, nagyon jó receptek találhatók benne. Nyár elején gondoltam egyet és elő is fizettem rá egy évre.

 A leves tökéletes, nagyon jól esett mindenkinek. Olyan hideg őszi napokon, amilyen mostanában tapasztalható, különösen lélekmelegítő


Hozzávalók:
- 1 fehérbab konzerv (240 g), vagy frissen fejtett bab,
- 1 szál szárazkolbász (kb. 15 dkg),
- 1 evőkanál zsiradék,
- 1 vöröshagyma,
- 2 sárgarépa,
- 1 darab zeller,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika,
- 1 dl fehérbor (nem mindig teszek bele),
- 1 paradicsom,
- 140 g sűrített paradicsom (én házi paradicsomlevet használtam),
- 1 teáskanál oregánó,
- 1 babárlevél,
- 8 dkg apró tészta (nekem csak szarvacska volt itthon),
- parmezán (én ezt elhagytam)
- 1 csokor petrezselyem zöldje,
- só.

Elkészítés:

1. Kicsit módosítottam a recepten, mert én a vöröshagymát nem kockára vágtam, hanem jól felaprítottam, mert nem szerettem volna hagymadarabokkal találkozni a levesben evés közben. Tehát a hagymát felaprítjuk, a répát, zellert kis kockákra vágjuk (én hosszúkás csíkokra). A paradicsomot forró vízbe dobjuk egy pillanatra, majd onnan kivéve lehúzzuk a héját. Én ezen is egyszerűsítettem, mert nem szedtem le a paradicsom héját, egyszerűen csak felkockáztam (vékony héjú paradicsomot használtam).

2. A vékonyra felkarikázott kolbászt egy lábasba tesszük és kisütjük a zsírját. Kiszedjük a kolbászt egy tányérra és a helyére rakjuk a hagymát. Megfonnyasztjuk, mehet rá a répa és a zeller. Egy evőkanál olívaolajjal is megöntözzük, majd fedő alatt addig pároljuk, míg meg nem puhulnak a zöldségek.

3. Rászúrjuk a zúzott fokhagymát, néhányat keverünk rajta. Ekkor lehúzzuk a gázról a lábast és beleszórjuk az őrölt pirospaprikát. Elkeverjük.

4. Felöntjük 7-8 dl vízzel, borral, paradicsomlével (paradicsompürével).

5. Mehet bele a kisütött kolbász, a kockára vágott paradicsom, a leszűrt bab. Fűszerezzük oregánóval, babérlevéllel, sóval. Kis lángon 15 percig főzzük.

6. Hozzáadjuk a tésztát és készre főzzük.

7. Elzárjuk a gázt, megszúrjuk aprított petrezselyemzölddel és egy marék reszelt parmezánt is belekeverünk.

Megjegyzés: mikor frissen fejtett babot használok, akkor nem főzöm meg külön a babot, hanem az elején beleteszem azt is a levesbe és a paradicsomlevet csak akkor öntöm hozzá, mikor megpuhult a bab. .

2013. szeptember 13., péntek

Ecetes-fokhagymás szilva télire

Két éve főztem be sok-sok üveg ecetes-fokhagymás szilvát. Nagyon finom lett, sült húsokhoz kitűnő. Tavaly nem készült, mert nem volt olyan nagy a termés, másrészt maradt még előző évről. Most azonban tettem el nyolc üveggel.



Hozzávalók:

- besztercei szilva (érett, de még nem túl puha),
- ízlés szerint fokhagyma, de ez el is hagyható, van, hogy én sem teszek bele,
- néhány fahéjdarab,
- kevés szegfűszeg,
- 10 %-os ecet,
- cukor.

Arány: 1 liter vízhez 20 dkg cukor és 2 dl 10 %-os ecet szükséges. Régen így találtam a receptet, de én már nem teszek bele ennyi ecetet, hanem csak kb. 1,5 dl-t az 1 literhez, de ez ízlés dolga is. Láttam már, ahol 1 dl-t tesznek a liter vízhez, van, ahol 1,2-1,5 dl körül, van, aki 2 dl-t.

1. A szilvát kiválogatjuk, megmossuk, kimagozzuk.

2. Tiszta üvegekbe tesszük a szilvákat. Felöntjük hideg vízzel a gyümölccsel teli üvegeket. Megjegyezzük, mennyi vizet öntöttünk ki összesen.

3. A vizet egy edénybe töltjük, hozzáadjuk az ízesítőket a szükséges víznek megfelelő arányban, felforraljuk és forrón ismét a szilvákra öntjük. 10 percet állni hagyjuk, majd a vizet visszaöntjük az edénybe és újra felforraljuk azt.

4. Közben minden üvegbe dobunk egy kis fahéjdarabkát, pár szem szegfűszeget és ízlés szerint pucolt fokhagymát.

5. Amikor felforrt a víz, felöntjük vele az üvegeket, a tetőt mindegyikre jól rácsavarjuk és mehetnek is a száraz dunsztba egy-két napra.

Ha túl nagyok a szilvák, akkor nem kétszer, hanem háromszor öntöm fel az üvegeket. Fontos, hogy a szilváknak teljesen át kell melegedniük, így aki biztosra akar menni, inkább 3-szor is ismételje meg a forró leves felöntést.

2013. szeptember 12., csütörtök

Toszkán szüreti szőlős sütemény (schiacciata)

Már két éve minden ősszel elkészítem ezt a toszkán szüreti lepényt, aminek olasz neve schiacciata con l'uva. Nagyon finom, ugyanakkor egyszerű sütemény. Én nem nagyszemű, hanem apróbb szemű borszőlőből készítettem, mert nekünk ilyen van itthon. Az idén finom, édes szőlő termett, köszönhetően az augusztusi hőségnek. A sütemény egy egyszerű kenyértészta, belül, tetején sok-sok szőlővel, egy kevés (barna)cukorral, olívaolajjal és apróra vágott rozmaringgal.

Többféle elkészítési móddal találkoztam már: csak a tetején van szőlő, két lapot készítünk és közéjük illetve a sütemény tetejére tesszük a szőlőt, a harmadik pedig, amikor a tésztába "keverjük" a szőlőt és a tetejére is szórunk, nem is keveset. Nekem az utóbbi vált be a legjobban.

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt (nálam fehér tönköly),
- 1 teáskanál só,
- 1 evőkanál cukor,
- 2 evőkanál olaj (nálam szőlőmagolaj),
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 3-3,5 dl langyos víz,
- 35-45 dkg feketeszőlő, leszemezve mérve.

Hozzávalók a tetejére:

- 2 evőkanál olaj (nálam szőlőmagolaj),
- 2 evőkanál (barna)cukor,
- 1-2 kiskanálnyi apróra vágott friss rozmaring,
- feketeszőlő leszemezve, ízlés szerinti mennyiségben (nálam kb. 40-45 dkg).

1. Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk és megszórjuk a cukorral. Felfuttatjuk.

2. A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval összedolgozzuk, kidagasztjuk. Lisztezett vagy olajozott felületen (én mostanában inkább olajozott felületen) nagyobb téglalap alakúra lapogatjuk, megszórjuk a szőlőszemekkel és óvatosan, nehogy összetörjük a szőlőt, gombóccá formáljuk a tésztát. Olajozott edénybe téve, letakarva duplájára kelesztjük.

3. Amikor megkelt a tészta, egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe nyomkodjuk óvatosan (én mostanában nem teszek alá sütőpapírt, csak alaposan kiolajozom a tepsi alját), nehogy a szőlőszemek sérüljenek. Széthúzogatjuk olajos kézzel a tésztát, ügyelve, nehogy a szélek jóval vastagabbak legyenek a közepénél.

4. A tetejére szórjuk a szőlőszemeket, kicsit bele is nyomkodhatjuk azokat a tésztába, majd megszórjuk a sütemény tetejét cukorral, rozmaringgal és megöntözzük olajjal. Letakarjuk és 20-30 percet pihenni hagyjuk.

5. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (a tészta teteje legyen pirosas).

Megjegyzés: egyszer valaki kérdezte, nem zavaró-e a szőlő magja a süteményben. A családot nem zavarja, de, aki nem szereti, esetleg, ha van,  mag nélküli szőlőből is készítheti.








2013. szeptember 11., szerda

Sütőtökös muffin

Eredetileg kolbászos muffint terveztem sütni, de hétvégéről maradt egy kis sütőben sült sütőtök (az idei első termés), amit csak én ettem, a család többi tagja szépen kerülgette. Kidobni sajnáltam, gondoltam, valamibe belesütöm. Egyik feléből muffin lett, a másik részéből sütőtökös zsemléket készítettem.

Azt hiszem, máskor is megsütöm ezeket a muffinokat, mert nekem nagyon ízlik. Puha és nagyon illik ehhez a borongós időhöz. Még Gergő is megevett majdnem egy egészet. Az interneten található receptekből ollózva állítottam össze a magam verzióját.

Hozzávalók:

- 20 dkg sütőben sütött sütőtök (tisztán, héj nélkül mérve),
- 2 tojás,
- 20 dkg liszt (nálam 10 dkg zabpehelyliszt és 10 dkg tönköly fehérliszt),
- 8 dkg cukor (nálam 5 dkg xukor zéró és 3 dkg kókuszcukor), jót tesz a süteménynek, ha kókuszcukrot vagy barnacukrot használunk,
- 1 szűk teáskanál szódabikarbóna,
- fél mokkáskanál sütőpor,
- csipet só,
- kevés őrölt fahéj,
- kevés őrölt szerecsendió,
- lehet tenni bele gyömbért és szegfűszeget,
- 0,8 dl olaj,
- 1 evőkanál tej,
- 1 evőkanál natúr joghurt,
- 1 evőkanál tejföl, vagy csak tejet teszünk bele, joghurtot és tejfölt nem, ami kb. 1 dl legyen,
- csoki, alma, mazsola stb.

1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőtököt és az olajat. Tejtermékből majd annyit, amivel nem túl híg tésztát kapunk. Belekeverjük a csokidarabokat, apró almakockákat, mazsolát vagy bármit, amivel még ízesíteni szeretnénk a süteményt. Én felét ízesítettem csak, a többibe nem tettem semmit. Nagyon finom úgy is.

2. A lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát összekeverjük, majd a tojásos keverékhez öntjük. Éppenhogy elvegyítjük, nem szabad sokáig kevergetni. Állítólag így lesz könnyű, puha a muffinunk.

3. Kivajazott formába kanalazzuk a tésztát és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük. 24 darabos formában sütöttem.