2014. április 28., hétfő

Kukoricaprósza szilvalekvárral

A szülés után most sütöttem először süteményt. Volt itthon néhány doboz joghurt, ami senkinek nem ízlett, gondoltam, a prószához pont jó lesz, abba mindegy, milyen joghurtot teszek. Gyors, egyszerű, gluténmentes sütemény.



Hozzávalók: 

- 30 dkg kukoricaliszt,
- fél liter joghurt vagy kefír vagy aludttej,
- 10 dkg xukor,
- 2 tojás,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 dl olaj,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 teáskanál sütőpor,
- vaníliaesszencia (ha nincs, akkor vaníliás cukor),
- sűrű/kemény szilvalekvár,
- tejföl (elhagyható).

Elkészítés: 

1. A tojást, a reszelt citromhéjat, a sütőport, szódabikarbónát, vaníliaesszenciát és a xukrot elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a joghurtot és a kukoricalisztet. Negyed órát állni hagyjuk a masszát.

2. Egy kisebb méretű tepsit kivajazunk, belisztezünk és a tésztát beleöntjük.

3. Szilvalekvárt potyogtatunk a tésztára. Szoktam még tejfölt is tenni a szilvahalmok közé, de most nem volt itthon tejfölöm. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a széle kezd barnulni, de a teteje még nem pirul. Vigyázni kell, mert ha túlsül, kiszárad a tészta.

1 megjegyzés: