2014. május 15., csütörtök

Karalábé krémleves

A recept alapötletét (azaz, hogy répát is tegyek a levesbe) Rita konyhájából vettem.





Hozzávalók: 

- karalábé (eredeti recept szerint 20 dkg, nálam sokkal több),
- sárgarépa (eredeti recept szerint 10 dkg), elhagyható, de akkor fehér színe lesz a levesnek, sáfrányos széklicével lehet még színesíteni kicsit,
- 1 krumpli (elhagyható, de a krumplitól krémesebb lesz, ha nem teszünk bele krumplit, habarjuk be egy evőkanál liszt/keményítő és a tejföl/tejszín keverékével),
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva,
- egy evőkanálnyi vaj,
- só,
- bors,
- szerecsendió (elhagyható, de én szeretem a krémlevesekbe használni),
- újabban teszek bele pár gerezd reszelt fokhagymát is,
- alaplé vagy víz, esetleg víz plusz egy teáskanál natúr szárított zöldségkeverék,
- 2,5 dl tejszín vagy tejföl,
- tálaláshoz: szalonna vagy kolbász vagy kenyérkocka vagy ezek vegyesen

Elkészítés: 

1. Az aprított hagymát vajon megpároljuk, ezután rátesszük a szintén apróra vágott répát, karalábét a krumplit és a fokhagymát. Kicsit pároljuk, majd felöntjük az alaplével (vagy vízzel és ízesítjük a szárított zöldségekkel). Sózzuk, borsozzuk, de tehetünk hozzá szerecsendiót is.

2. Amikor minden megpuhult, akkor botmixerrel simára turmixoljuk a levest. Felöntjük a tejszínnel/tejföllel vagy behabarjuk és forralunk rajta egyet.

3. Szalonnachips-szel tálaljuk (azaz a szalonnát kisebb, vékony darabokra vágjuk és pirosra sütjük). De kínálhatjuk apróra vágott, zsírjára sütött kolbász és a kolbász zsírjában pirított kenyérkockával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése