2014. szeptember 22., hétfő

Paradicsom tatin (balzsamecettel)

Gabojszánál találtam ezt a remek ételt. Annyit módosítottam rajta, hogy leveles tészta helyett vajas tésztát készítettem. Annyira egyszerű, de annál finomabb ez az étel, hogy egy hét alatt kétszer is elkészítettem. Lehet egy nagy (kb 26-28 cm-es) vagy több kicsi formában is sütni. Nekem a kis formák váltak be.

Hozzávalók:

- 1 csomag friss leveles tészta vagy pitetészta, amit mi magunk is könnyedén elkészíthetünk (recept lejjebb), de a leveles tészta jobb választás abból a szempontból, hogy ropogósabb lesz a végeredmény (nekem azonban nincs mindig kéznél vajas leveles tészta, boltit pedig nem szeretnék vásárolni),
- 25-30 dkg bármilyen színű koktélparadicsom (érdemes saját termést használni, mert a boltinak nem sok íze van),
- 5 dkg vaj,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 3 evőkanál balzsamecet,
- 1 evőkanál barna nádcukor vagy méz,
- só, bors.

Elkészítés: 

1. A paradicsomokat félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk és egy nagy serpenyőben (ahol egy rétegben elférnek) az olaj-vaj keverékén pár percig rázogatva sütjük.

2. Ezután mehet rá a cukor, a balzsamecet és néhány percig sütjük még (alacsony hőmérsékleten, fedő nélkül).

3. A tésztát vékonyra nyújtjuk és a formák méreténél egy kicsit nagyobb körökre vágjuk (sülés közben kicsit összemegy a tészta). Megszurkáljuk villával a tetejét.

4. A paradicsomos ragut eligazítjuk a forma alján, ráhelyezzük a tésztát és jó forró sütőben (nálam 220 fok) készre sütjük (akkor van kész, ha a tészta megpirul).

Hozzávalók a tésztához: 

- 12 dkg liszt,
- 6 dkg vaj,
- 1 nagy kanál tejföl,
- csipet só,
- annyi hideg víz, hogy nyújtható tésztát kapjunk.

Elkészítés: 

1. A lisztet elkeverjük a sóval, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt is és szükség szerint vizet.

2. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk a tésztát, nem kell kidolgozni. Becsomagoljuk folpackba és betesszük néhány órára pihenni a hűtőbe. Felhasználás előtt 10 perccel vegyük ki, hogy könnyebben nyújtható legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése