2014. november 25., kedd

Csicsóka és csalán (spenót) gratin

Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage minden napra című könyvéből van ez a remek recept. Csalán helyett spenóttal is készíthetjük (nekem nem volt éppen friss csalánom, így spenótot tettem bele).



Hozzávalók:
-1 evőkanál olaj,
- egy darabka vaj,
- 2 fej hagyma vékony szeletekre vágva,
- 2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve,
- 50 dkg csicsóka, hámozva, 3 mm vastagra vágva,
- 1 teáskanál aprított kakukkfű,
- 200 ml tejszín,
- 100 ml zöldségalaplé vagy víz,
- 10 dkg csalán vagy spenót, durvára vágva,
- só,
- bors.

A tetejére: 
- maroknyi zabpehely,
- 3 vastag szelet szikkadt kenyér kisebb darabokra tépkedve vagy robotgépben durva morzsává dolgozva,
- egy maréknyi mogyoró megpirítva, lehéjazva és durván megtörve,
- 2,5 dkg vaj, olvasztva,
- 3 dkg kemény chedar sajt vagy kemény kecskesajt reszelve.

Elkészítés: 

1. Az olajat és a vajat felmelegítjük egy serpenyőben. Beletesszük a hagymát, fokhagymát. Óvatosan, kis lángon sütjük, míg puhulni nem kezd és kis színt nem kap.

2. Hozzáadjuk  a csicsókát, kakukkfüvet. Alaposan sózzuk, borsozzuk. Süssük 5 percig. Időnként kevergessük.

3. Ráöntjük a vizet vagy alaplevet, a tejszínt és gyöngyözve főzzük, míg a folyadék térfogata felére nem csökken. ekkor belekeverjük az aprított csalánt vagy spenótot, majd az egészet beleöntjük egy kivajazott gratinformába (én kis tepsiben sütöttem).

4. A tetejére kerülő hozzávalókat elkeverjük és a csicsókára szórjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük (míg aranyszínű lesz és bugyborékol).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése