2014. november 25., kedd

Csicsóka és csalán (spenót) gratin

Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage minden napra című könyvéből van ez a remek recept. Csalán helyett spenóttal is készíthetjük. Én már próbáltam mindkettővel. Finom csalánnal és spenóttal is. Nagyon jól illik hozzá a tetején lévő ropogós réteg. (Még másnap, felmelegítés után is ropog.)

Csalános változat:



Spenótos változat:


Hozzávalók:
-1 evőkanál olaj,
- egy darabka vaj,
- 2 fej hagyma vékony szeletekre vágva,
- 2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve,
- 50 dkg csicsóka, hámozva, 3 mm vastagra vágva,
- 1 teáskanál aprított kakukkfű,
- 200 ml tejszín (volt már, hogy zsíros kecskejoghurtot használtam helyette),
- 100 ml zöldségalaplé vagy víz,
- 10 dkg csalán vagy spenót, durvára vágva,
- só,
- bors.

A tetejére: 
- maréknyi zabpehely,
- 3 vastag szelet szikkadt kenyér kisebb darabokra tépkedve vagy robotgépben durva morzsává dolgozva (ha nincs, akkor több zabpelyhet teszek helyette),
- egy maréknyi mogyoró megpirítva, lehéjazva és durván megtörve,
- 2,5 dkg vaj, olvasztva,
- 3 dkg kemény cheddar sajt vagy kemény kecskesajt reszelve (de ha éppen egyik sincs, bármilyen reszelhető sajt jó lesz)..

Elkészítés: 

1. Az olajat és a vajat felmelegítjük egy serpenyőben. Beletesszük a hagymát.  Óvatosan, kis lángon sütjük, míg puhulni nem kezd és kis színt nem kap. Ekkor megy bele a fokhagyma. Kicsit kevergetjük még, majd jöhet a többi hozzávaló.

2. Hozzáadjuk  a csicsókát, kakukkfüvet. Alaposan sózzuk, borsozzuk. Süssük 5 percig. Időnként kevergessük.

3. Ráöntjük a vizet vagy alaplevet, a tejszínt és gyöngyözve főzzük, míg a folyadék térfogata felére nem csökken. ekkor belekeverjük az aprított csalánt vagy spenótot, majd az egészet beleöntjük egy gratinformába (én kis tepsiben sütöttem).

4. A tetejére kerülő hozzávalókat elkeverjük és a csicsókára szórjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük (míg aranyszínű lesz és bugyborékol).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése