2014. november 25., kedd

Sütőtökös-vöröslencsés lasagne teljes kiőrlésű házi tésztából

A tészta receptje a Vidék Íze 2014 októberi számából, a tölteléké Rita konyhájából való. Nagyon finom!





Hozzávalók a tésztához: 
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 10 dkg finomliszt,
- 3 tojás (elhagyható, helyette víz, én nem teszek bele tojásallergia miatt),
- 1 kávéskanál só,
- kevés víz, ha szükséges.

Elkészítés: 

1. A lisztet egy gyúrótáblára vagy a konyhapultra halmozzuk. Közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a sót és ráöntjük a három egész tojást (vaj helyette a vizet).

2. Kézzel addig gyúrjuk, míg sima tésztát kapunk. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá.

3. Cipót formázunk a tésztából, letakarjuk konyharuhával és 5 percig pihentetjük.

4. Ezután enyhén lisztezett felületen nagyon vékonyra kinyújtjuk. Tetszőleges darabokra vágjuk.

Hozzávalók a raguhoz: 
- 1 fej közepes vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 300 ml paradicsomlé (házi, ha lehet),
- 1 evőkanál olaj,
- 60 ml száraz vörösbor,
- só,
- tört színes bors,
- 10 dkg vöröslencse,
- chili por,
- 1 teáskanál fűszerpaprika,
- kb. 40 dkg sütőtök, sütve (az eredeti recept szerint vízgőz felett kell megpárolni, és csak 20 dkg-ot ír, én sütőben megsütöm a tököt és 20 dkg-nál többet teszek bele).

Hozzávalók a besamelhez: 
- 1 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál liszt,
- 350 ml tej,
- só,
- őrölt szerecsendió,
- 5 dkg trappista (én ennél többet tettem bele, kb. 10-15 dkg-ot).

Elkészítés: 

1. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a chili port, felöntjük borral és paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk és ha felforrt, mehet bele a megmosott vöröslencse, valamint az apróra vágott/reszelt fokhagyma. Lefedjük és közepes-lassú tűzön készre főzzük. Amikor elkészült, hozzákeverjük a (párolt vagy sült) tököt.

2. A lisztet kikeverjük egy kevés tejjel és az olajjal. Ha csomómentesre kevertük, öntsük bele a maradék tejet is. Sózzuk, ízesítjük szerecsendióval és állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Még forrón belekeverjük a reszelt sajtot.

3. Egy kisebb méretű tepsi (kb. 15X22 cm) alját kibéleljük tésztalapokkal. Megkenjük a ragu negyedével vagy ötödével, arra pötyögtetünk egy kevés besamelt. Én erre szórtam még reszelt sajtot is. Megint tészta következik, rá a ragu, besamel és sajt. Addig folytatjuk, míg minden elfogy. Tetejére besamel jön. A besamellel úgy kell gazdálkodni, hogy a tetejére hagyjunk bőven, mert mindenhol be kell fednie a tésztát (különben nem főne meg, kiszáradna a tészta). A tetejére is szórtam reszelt sajtot. 180 fokos sütőben készre sütjük. Az egyik képen egy magasabb, több emeletes lasagne látható (kisebb tepsiben készült), a másikon egy alacsonyabb, 3 szintes (nagyobb tepsiben sült).

Ha bolti, száraz tésztával készítjük, akkor levesesebb legyen a töltelék, hogy meg tudjon főni benne a nyers tészta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése