2015. március 1., vasárnap

Ropogós kifli

A recept a nosalty-ról való. Tejmentesre szerettem volna készíteni, hogy Panni is ehessen belőle, ezért a receptben megadott tejet vízre cseréltem. Nem főztem meg a kifliket sütés előtt vízben, de majd egyszer, ha több időm lesz, kipróbálom úgy is. 


Hozzávalók: 
- 60 dkg liszt,
- 2 kiskanál só,
- 2,5 dkg élesztő,
- fél dl olaj,
- 3 dl tej (vagy víz),
- fél evőkanál cukor,
- tetejére, ha szeretnénk, magok, só.

Elkészítés: 

1. Langyos cukros tejben vagy vízben oldjuk fel az élesztőt és futtassuk azt fel.

2. Ha felfutott, a sós liszthez öntjük és elkezdjük dagasztani a tésztát. Mikor már majdnem kész, akkor adjuk csak hozzá apránként az olajat. Kidolgozzuk, majd letakarjuk és duplájára kelesztjük.

3. Ha megkelt, 10 golyót formázunk a tésztából. Ezeket ovális vagy csepp alakúra nyújtjuk. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál ropogósabb lesz a kifli (és szépen letekerhető, mint hajdanán a bolti is volt).

4. A feltekert kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és letakarva félórát állni hagyjuk.

5. Sütés előtt vízzel lefújjuk a kiflik tetejét (és esetleg megszórjuk magokkal, nagyszemű sóval). 180-200 fokos sütőben készre sütjük.

Eredeti leírás szerint a feltekert kifliket fél órán át kelesztjük, majd egy nagy edényben egy evőkanál cukorral vizet forralunk. Egy szűrőlapáttal a víz alá nyomjuk egyesével a kifliket és 5 másodpercig a víz alatt tartjuk azokat. Ezután helyezzük őket tepsire és toljuk be a sütőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése