2015. március 1., vasárnap

Ropogós kifli 1.

A recept a nosalty-ról való. Tejmentesre szerettem volna készíteni, hogy Panni is ehessen belőle, ezért a receptben megadott tejet vízre cseréltem. Nem főztem meg a kifliket sütés előtt vízben, de majd egyszer, ha több időm lesz, kipróbálom úgy is. 





Hozzávalók: 
- 60 dkg liszt,
- 2 kiskanál só,
- 2,5 dkg élesztő,
- fél dl olaj,
- kb. 3-3,5-4 dl tej (vagy víz, én a vizet preferálom ennél a receptnél),
- fél evőkanál cukor,
- tetejére, ha szeretnénk, magok, só.

Elkészítés: 

1. Kevés langyos cukros tejben vagy vízben oldjuk fel az élesztőt és futtassuk azt fel.

2. Ha felfutott, a sós liszthez öntjük. Adunk hozzá vizet, de először csak kevesebbet, ne öntsük az edénybe az összes, 3,5-4 dl vizet, mert lisztenként változó, mennyit igényel a tészta. Elkezdjük dagasztani a tésztát (ha szükséges, adunk még hozzá vizet vagy tejet). Mikor már majdnem kész, akkor adjuk csak hozzá apránként az olajat. A tészta állaga egy jól nyújtható, nem ragacsos, rugalmas, közepes kemény tészta kell, hogy legyen. Kidolgozzuk simára, hólyagosra, majd letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. 45 percet pihentetjük).

3. Ha megkelt, 10 golyót formázunk a tésztából. Ezeket ovális vagy csepp alakúra nyújtjuk. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál ropogósabb lesz a kifli (és szépen letekerhető, mint hajdanán a bolti is volt).

4. A feltekert kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és letakarva félórát állni hagyjuk.

5. Sütés előtt vízzel lefújjuk a kiflik tetejét (és esetleg megszórjuk magokkal, nagyszemű sóval). 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

Eredeti leírás szerint a feltekert kifliket fél órán át kelesztjük, majd egy nagy edényben egy evőkanál cukorral vizet forralunk. Egy szűrőlapáttal a víz alá nyomjuk egyesével a kifliket és 5 másodpercig a víz alatt tartjuk azokat. Ezután helyezzük őket tepsire és toljuk be a sütőbe.

3 megjegyzés: