2015. április 13., hétfő

Medvehagymás pogácsa

A recept a Gasztroangyal műsorban hangzott el, leírva pedig itt található. Én negyed adagból készítettem magunknak, de ide az eredeti receptet írom le.



Hozzávalók: 
- 1 kg liszt,
- 5 dkg élesztő,
- 1 evőkanál só,
- 1-2 tojássárga a tésztába (el is maradhat),
- 1 tojássárga a kenéshez,
- 3,5 dl tej,
- 0,5 dl olaj,
- aprított medvehagyma levél (én jó sokat tettem be, terem bőven a kertben),
- 15 dkg vaj vagy zsír,
- 3 evőkanál tejföl,
- 1 csapott kanál cukor.

Elkészítés: 

1. Egy dl langyos tejből, cukorból és kevés lisztből kovászt készítünk. Felfuttatjuk.

2. A maradék liszttel és tejjel, sóval, tojássárgával, tejföllel és a felfuttatott kovásszal tésztát dagasztunk. Jól ki kell dolgozni és ne legyen túl kemény, inkább tegyünk még hozzá tejet vagy tejfölt, ha szükséges.

3. Langyos helyen egy órát kelesztjük.

4. Egy-két ujjnyi vastagra kinyújtjuk és megkenjük a felolvasztott zsiradékkal. Megszórjuk az aprított medvehagymával, majd feltekerjük, végül összehajtjuk. Vagy másik lehetőség, hogy nyújtás után megkenjük zsiradékkal, megszórjuk medvehagymával és a szokásos módon hajtogatjuk.

5. Rövid pihentetés után kinyújtjuk (jó ujjnyi vastagra), tetejét bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

6. Olajozott tepsire rakjuk, tetejét megkenjük tojássárgával. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése