2015. június 23., kedd

Céklás teasütemény

Nagyon szeretem Hugh Fearnley-Whittingstall Veg Every Day! (Zöldség minden napra) című könyvét. Ebben találtam ezt a remek süteményt, ami teához, kávéhoz is kitűnő. A céklát lehet helyettesíteni répával vagy sütőtökkel. Finom, szaftos, eteti magát. Olyan, mint egy kalács. Könnyű, mert nincs benne olaj vagy vaj.




Hozzávalók (20X10 cm formához):
- barnacukor (ízlés szerint, eredeti recept 20 dkg-ot javasol, én kb. 8 dkg-ot tettem bele, 5 dkg xukrot és 2 evőkanál kókuszvirág cukrot),
- 4 nagy tojás,
- 1 citrom héja és leve,
- 10 dkg mazsola, (nálam kevesebb)
- 10 dkg darált mandula (nálam 15 dkg mandula),
- 20 dkg liszt (nálam 15 dkg),
- 1 teáskanál őrölt fahéj (elhagytam),
- egy kevés szerecsendió (elhagytam),
- egy mokkáskanál szódabikarbóna,
- 20 dkg cékla vagy répa vagy sütőtök finomra reszelve,
- kevés vaj a forma kikenéséhez.

Elkészítés: 

1. Habosra, krémesre keverjük a tojássárgákat a cukorral.

2. Hozzákeverjük a céklát, citromhéjat, citromlevet, mazsolát, mandulát, szódabikarbónával kevert lisztet.

3. Felverjük a tojásfehérjéket, majd több részletben a másik masszához keverjük. Vigyázzunk, ne törjük össze a habot.

4. Vajazott, lisztezett formába öntjük. 170-180 fokos sütőben 50-60 percig sütjük. Ha elkészült, kicsit a formában hagyjuk hűlni (kb. 10 perc), majd rácsra téve teljesen kihűtjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése