2015. augusztus 4., kedd

Tartalmas nyári bableves (Ribollita)

Ez az olasz leves recept is Hugh Fearnley-Whittingstall Veg Every Day! című könyvéből származik. Nekünk nagyon ízlett.


Hozzávalók a babhoz: 
- 20 dkg szárazbab vagy 2X40 dkg konzerv bab vagy fagyasztott vagy friss fejtett bab,
- 1 vöröshagyma,
- 1 babérlevél,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 rozmaringág.

Hozzávalók a leveshez: 
- 4 evőkanál olívaolaj,
- 1 vöröshagyma, apróra vágva,
- 1-2 sárgarépa, apróra vágva (én többet tettem bele),
- 1 szárzeller, aprítva (nekem nem volt, zellerlevelet tettem bele),
- 1 póréhagyma, aprítva,
- 5-6 paradicsom, kockázva (aki szeretné, szedje le a héját, minket nem zavart),
- alaplé (800 ml Hugh szerint, én nem figyeltem, mennyit tettem bele),
- 1 rozmaringág,
- 1 kakukkfűág,
- 30 dkg káposzta (cavolo nero, kelkáposzta vagy fehér káposzta),
- só,
- bors.

Tálaláshoz: 
- személyenként egy szelet házi kenyér pirítva,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 3 teáskanál olívaolaj.

Elkészítés: 

1. Ha nem konzerv babot használunk, akkor főzzük puhára a babot a fenti hozzávalókkal együtt. Amikor elkészült, a bab felét botmixerrel pépesítjük. A főzőlevet nem dobtam ki, hanem később a leveshez adtam.

2. Egy edényben melegítsük fel a zsiradékot, dobjuk rá a hagymát és pároljuk üvegesre. Ezután a répát, a zellert, a póréhagymát is hozzáadjuk, 5 percig pároljuk.

3. Most mehet bele a paradicsom, a pürésített és az egész bab, az alaplé, a rozmaring, a kakukkfű, só, bors. Lassú tűzön majdnem puhára főzzük, ugyanis még a káposztát is bele kell majd tennünk a levesbe.

4. A káposztát vékonyabb csíkokra vágjuk és a leveshez adjuk. Készre főzzük.

5. Tálaláskor a pirított kenyereket bedörzsöljük fokhagymával. Minden tányér aljára teszünk egy-egy szeletet, rámerjük a levest és kevés olívaolajjal meglocsoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése