2015. október 23., péntek

Csíkos kalács teljes kiőrlésű lisztből

Annak ellenére, hogy nagy része teljes kiőrlésű lisztből van, nagyon finom, puha, ízletes kalácsot kaptam. Nem teljesen olyan, mint a fehér lisztből készült változat, de nagyon hamar meg lehet szokni. Ajánlom, mert finom és egészséges!

A képek este készültek és a gyerekek is ott ácsorogtak, mert már ették volna, így gyorsan kellett kattintanom párat.




Hozzávalók:
- 60 dkg liszt (nálam 45 dkg teljes kiőrlésű tönköly és 15 dkg fehér tönköly),
- 5-8 dkg xukor (vagy cukor, aki azt használ), de aki édesebben szereti, tegyen hozzá többet
- egy kiskanál cukor az élesztő felfuttatásához,
- 2 evőkanál kakaópor,
- 5 dkg vaj,
- 2 dkg élesztő,
- kb. 1,8 dl tej (amennyit felvesz),
- 150 g joghurt,
- tetejére egy felvert tojás a kenéshez (vagy csak a sárgája vagy el is maradhat és helyette cukros tejjel/simán tejjel lekenjük sütés előtt és után).

Elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos, cukros tejben.

2. A lisztet, a xukrot, a joghurtot, a felfuttatott élesztőt a tejjel dagasztani kezdjük. Ne tegyük bele rögtön az összes tejet, mert lehet, hogy nem lesz szükség az egészre. Mikor már jól összeállt a tészta, az olvasztott vajat is belegyúrjuk. Tovább dagasztjuk.

3. Mikor már szépen elválik a tészta az edény falától, elfelezzük. Egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. A kakaós és a másik tésztát külön-külön edényben duplájára kelesztjük. Nekem nem akart kelni. Megfigyeltem, ha kelt tésztába édesítőt teszek cukor helyett (xukor zérót használok), akkor nagyon lassan vagy nem kel a tészta. Másfél óra reménytelen kelesztés után fogtam a tésztát, megformáztam, tepsibe tettem és a sütőben kelesztettem, kb. 30 fokon. Itt már gyönyörűen megkelt.

4. Amikor tehát megkelt az edényben a kétféle tésztánk, akkor a kakaósat és a másikat is elfelezzük. Lesz tehát 4 tésztadarabunk.

5. Téglalap alakúra kinyújtjuk az egyik világos tésztát, majd az egyik kakaósat is. Egymásra helyezzük, feltekerjük, mint a bejglit. Ugyanígy járunk el a másik két tésztával is. Lesz tehát két rúd.

6. Ezután fogjuk a két tésztarudat és összetekerjük őket, majd tepsire vagy sütőformába helyezzük (én püspökkenyér formában sütöttem, amit sütőpapírral kibéleltem). 30-40 percig kelesztjük.

7. Ha megkelt, lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Körülbelül 40-50 perc a sütés ideje. Ha nagyon pirul, takarjuk le fóliával, mert kell az a minimum 40 perc, hogy belül is jól megsüljön.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése