2015. október 29., csütörtök

Édesburgonya (batáta) torta citromkrémmel

Nagyon hasonlít ízében a répatortához. Alig bírtam abbahagyni, annyira jól sikerült. A citromos krém a tetején külön passzolt hozzá. Nekem nem volt itthon mascarponém, viszont volt egy bontott tejfölöm. Míg sült és hűlt a torta, lecsepegtettem a tejfölt.




Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához: 
- 3 nagyobb édesburgonya,
- 3 tojás,
- 5 dkg cukor (nálam 4 dkg xukor zero, 1 dkg kókuszcukor), aki édesebben szereti, tegyen bele több cukrot,
- 10 dkg darált törökmogyoró,
- kb. 50 g joghurt (3-4 kiskanál), ezt azért tettem bele, mert nagyon sűrű volt a tészta,
- egy nagy marék dió apróra törve,
- egy evőkanál kandírozott narancshéj mozsárban megtörve (vagy kezeletlen narancs héja lereszelve),
- 7 dkg liszt,
- egy kiskanál szódabikarbóna (vagy fél csomag sütőpor, aki inkább azt szereti),
- 1 dl olaj,
- 1 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 kávéskanál őrölt kardamom.

Hozzávalók a tetejéhez: 
- mascarpone vagy lecsepegtetett tejföl,
- citromlé ízlés szerint,
- porcukor ízlés szerint (porxukor zerot tettem bele, nem kristályosodott ki másnap sem).

Elkészítés: 

1. A batátát megmossuk, félbevágjuk és vágott felükkel felfele, 180 gokos sütőben puhára sütjük. A tepsi aljára kevés vizet öntöttem, de nem takartam le. Hamar megpuhult. Meghámozzuk, kihűtjük, majd villával összetörjük.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd fűszerezzük a fahéjjal és a kardamommal.

3. Ezután belekeverjük a joghurtot, az olajat, a batátát, végül a darabolt diót és a narancshéjat

4. A lisztet összekeverjük a mogyoróval és a szódabikarbónával vagy a sütőporral, majd a tojásos masszához adjuk.

5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a batátás keverékbe. 28 cm-es tortaformában sütöttem, de lehet kisebben is, akkor magasabb lesz a sütemény. Sütőpapírral kibéleljük a formát és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük a tortát. Ha kihűlt bevonjuk a citromos krémmel (de készíthetünk helyette citrommázat is porcukorból és citromléből, igaz, akkor több lesz a szénhidráttartalma a süteménynek).

6. A mascarponét összekeverjük a porcukorral és a citromlével, rásimítjuk a torta tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése