2016. január 9., szombat

Paprikás kalács

Ezt a kalácsot még hónapokkal ezelőtt sütöttem. A tésztája teljes kiőrlésű lisztből van, mert mostanában egyre gyakrabban próbálom a kelt tésztát teljes értékű lisztből sütni, de természetesen lehet fehér lisztből is készíteni. Sülés után olyan az íze, mintha lekvárral kentük volna meg a tésztát. Limara receptje alapján dolgoztam, de kevesebb tésztát készítettem hozzá, mert nem eszünk meg négyen ekkora adag süteményt.


Hozzávalók a tésztához (egész adag): 
- 60 dkg liszt (nálam most teljes kiőrlésű tönköly),
- kb. 3,5 dl tej,
- 1 tojás,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- 2 evőkanál cukor,
- 2,5 dkg élesztő.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 1 nagy evőkanál őrölt pirospaprika (én talán ennél kicsit többet tettem bele),
- 3 evőkanál porcukor,
- 4 evőkanál olvasztott vaj

Tetejére: 
- 1 tojás

Elkészítés: 

1. Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben elkeverjük, a tetejét pedig megszórjuk egy evőkanál liszttel. 15 percig állni hagyjuk.

2. Amikor felfutott az élesztő, bedagasztjuk a vaj kivételével az összes hozzávalót. Amikor már elválik az edény falától a tészta, akkor dolgozzuk bele az olvasztott vajat. A tészta legyen lágy, de nem ragadós. Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

3. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd megkenjük pirospaprikával úgy, hogy az mindenhol befedje a tésztát. Erre jön a cukor, majd meglocsoljuk olvasztott vajjal. Feltekerjük a tésztát, mint a bejglit.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ismét letakarjuk konyharuhával és duplájára kelesztjük.

5. Mikor megkelt, lekenjük a kalácsot felvert tojással. 170-180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig. 10-15 perc után takarjuk le fóliával, nehogy megégjen. Ha kész, rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése