2016. február 12., péntek

Kukoricás dödölle, saját változat

Gyors, egyszerű, nem drága, viszont szénhidrátban igen gazdag, úgyhogy csak módjával szabad enni belőle. Hogy egészségesebb legyen, fogyasszunk előtte vagy hozzá egy nagy tál finom salátát.



Hozzávalók (4 személyre):
- kb. 40 dkg krumpli,
- 3-4 evőkanál kukoricaliszt,
- 1-2 fej vöröshagyma,
- kevés szalonna,
- zsír a hagyma párolásához,
- egy kevés (kb. 1-1,5 dl) tejföl.

Elkészítés: 

1. A krumplit meghámozzuk és annyi sós vízben puhára főzzük, amennyi éppen ellepi.

2. A hagymát és a szalonnát apróra vágjuk. Zsiradékon párolni kezdjük a hagymát. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a szalonnát és együtt sütjük őket. Nem kell teljesen kisütni a szalonnát, mert a sütőben majd úgyis sül még.

3. Amikor megfőtt a krumpli, összetörjük, majd alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve beleszórunk annyi kukoricalisztet, hogy majd kanállal galuskákat tudjunk formázni belőle (ne legyen túl kemény, de legyen formázható). Keverjük folyamatosan és főzzük pár percig.

3. Egy akkora sütőedényt/tepsit kikenünk a szalonna zsírjával, amekkorában egy, maximum két rétegben elfér a kukoricalisztes krumpli. Egy evőkanállal galuskákat szaggatunk és sorban, egymás mellé helyezzük őket a tepsiben. Ha két rétegben fér csak el, akkor az első réteget meglocsoljuk hagymás szalonnával, majd jön a következő réteg. Amikor elkészültünk, a tetejét itt-ott tejföllel megpöttyözzük, megszórjuk a hagymás szalonnával, kevés zsírral is meglocsoljuk és 180-200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Túl sokat nem kell sütni, kicsit piruljon a szalonna, szilárduljon a tejföl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése