2016. február 7., vasárnap

Savanyú káposzta pite

Sok savanyú káposztánk volt még, amit már gyorsan meg kellett enni, hogy ne romoljon meg. Nem is nagyon volt itthon semmi, csak néhány alapanyag, mert két hete nem jártunk boltban. Akkor született ez a recept.




Hozzávalók a tésztához: 
- 20 dkg (teljes kiőrlésű) liszt,
- 10 dkg zsír (vagy vaj),
- 1 tojás,
- kevés só.
- ha szükséges, kevés víz.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- savanyú káposzta,
- szalonna apróra vágva vagy kolbász vékonyra karikázva (vagy mindkettő),
- 1 fej vöröshagyma,
- kb. 2 dl tejföl vagy joghurt vagy tejszín, ami van (nekem éppen házi joghurt volt, ami szintén régóta várta a sorsát),
- 2-3 tojás,
- reszelt sajt,
- bors,
- zsiradék a hagyma párolásához.

Elkészítés: 

1. A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és állni hagyjuk (vagy rögtön kinyújtjuk, formába helyezzük, letakarjuk és így tesszük hűtőbe).

2. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd zsiradékon megpároljuk. Ezután a karikára vágott kolbászt is hozzáadjuk és egy kicsit együtt sütjük a hagymával. Ha szalonnát teszünk a pitébe, akkor először a szalonnát sütjük zsírjára és ezen pároljuk a hagymát.

3. Mehet rá a káposzta.

4. A tejfölt összekeverjük a tojásokkal, reszelt sajttal, ízesítjük kevés borssal.

5. A pite tésztáját kinyújtjuk, ha még nem tettük meg, a formába helyezzük és 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük (kb. 5 perc). Amikor a tészta teteje érintésre száraz, akkor elosztjuk rajta a szalonnás, kolbászos káposztát, ráöntjük a tejfölös keveréket és készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése