2016. március 22., kedd

Sós perec (tojásmentes)

Folytatva a tojásmentes diétát, íme egy újabb recept, amiből akár ki is hagyhatjuk a tojást. Ha nem kell diétáznunk, akkor kenjük le a tetejét felvert tojással. Ha van időnk és tojás nélkül szeretnénk megsütni, akkor sütés előtt főzzük ki a pereceket forró vízben, amibe forrás után teszünk egy zacskó szódabikarbónát (főzés: fél perc oldalanként, takarék lángon).

A receptet a nosalty-n találtam.










Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt,
- kb. 2,5-3 dl tej,
- 1,5 evőkanál cukor,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 2 teáskanál só,
- 2,5 evőkanál kacsazsír (lehet olajat is, abból 0,5-1 dl-t szoktak tenni, ahány recept, annyi változat)
- 1 db felvert tojás a tetejére, de ez elmaradhat.

Hozzávalók a sós mázhoz:
- 3 evőkanál víz,
- 3 evőkanál liszt,
- fél-1 evőkanál só, ízlés szerint.

Elkészítés:

1. A tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük egy teáskanál cukorral és felfuttatjuk.

2. Ha felfutott, akkor a tojás és a zsír kivételével minden hozzávalót összekeverünk és elkezdjük dagasztani a tésztát. Mikor már jól összeállt a tészta, akkor két-három részletben beledolgozzuk a zsírt is. Letakarva egy óra alatt duplájára kelesztjük.

3. Ha megkelt, akkor 6-8-10 részre osztjuk a tésztát (attól függ, mekkora pereceket szeretnénk). Gömbölyítjük mindegyik darabot és 10 percig konyharuhával takarva állni hagyjuk.

4. Ezután egyesével hosszú rudakat sodrunk a gombócokból. Minél hosszabb lesz a rúd, annál nagyobb, de ropogósabb pereceket tudunk készíteni. Nálam úgy alakult, hogy sodrás után kicsit állni kellett hagyni minden egyes rudat, hogy formázás után ne ugorjon össze a perec.

5. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a megformázott pereceket. Lekenjük őket tojássárgával (én ezt nem tettem) és 200 fokra előmelegített sütőben majdnem készre sütjük. Másik lehetőség, hogy vizet forralunk, beleöntünk egy zacskó szódabikarbónát és takarék lángon oldalanként fél-fél percen át főzzük a pereceket. Ezután sütjük és nem kenjük le tojással a tetejét. Én így még nem próbáltam.

6. Míg sül a tészta kikeverjük a mázat és amikor majdnem megsültek a perecek, mindegyik tetejére kanalazunk egy keveset belőle. Még pár percre visszatesszük a sütőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése