2016. április 5., kedd

Céklakrémes penne pirított mákkal

Zizinél találtam ezt a receptet. Kicsit féltem, hogy túl céklás lesz az íze, márpedig azt nem mindenki szereti a családban, de végül egy nagyon finom ebéd lett belőle. A pirított mák különösen illik hozzá. Nekem van itthon fehér mákom is, úgyhogy azt is szórtam rá.




Hozzávalók:
- 30-40 dkg durum penne tészta,
- 6-8 közepes cékla, hámozva, felkockázva,
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma, hámozva,
- 4 ág friss kakukkfű (vagy 2 teáskanál szárított),
- 5 evőkanál olívaolaj,
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1,5 dl tejszín (nálam általában belemegy egész zacskó, azaz 2,5 dl),
- alaplé vagy víz (kb. 1-2 dl, attól függ, mennyire szeretnénk sűrűre a szószt),
- 6 dkg parmezán, reszelve,
- só,
- bors,
- 4 evőkanál mák (nálam fele fehér mák, fele fekete mák).

Elkészítés:

1. Tepsibe tesszük a kockára vágott céklát. Összekeverjük az ecettel, az olaj felével, ízesítjük sóval, borssal és kakukkfűvel. Öntünk alá alaplevet vagy vizet. 180 fokos sütőben puhára sütjük. A sütés vége előtt 10 perccel a fokhagymát is közé tesszük. (Néha nézzünk azért rá, nehogy odaégjen, ha kell, öntsünk alá vizet/alaplevet.)

2. A megsült céklából kiszedjük a kakukkfű ágakat, az egészet egy lábasba öntjük a maradék olajjal együtt és botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a reszelt sajtot.

3. Meggyújtjuk alatta a tüzet, felöntjük alaplével vagy vízzel (először ne sokat, nézzük meg, milyen sűrűség az ideális számunkra) és tejszínnel. Forralunk rajta egyet.

4. A tésztát kifőzzük, a mákot szárazon megpirítjuk egy serpenyőben.

5. A kifőtt tésztát összekeverjük a szósszal és megszórjuk a mákkal.



4 megjegyzés:

  1. Érdemes kipróbálni. Nekünk egy nagy kedvencünk ez az étel.

    VálaszTörlés
  2. Nem lesz keserű a mák a pirítástól?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lesz keserű. Persze, módjával kell pirítani, nem feketére. Át kell forrósítani, majd kicsit még kevergetni és elzárni a tüzet ésakár azonnal kiönteni tálba. Nagyon finom a mákkal, kár lenne kihagyni.

      Törlés