2016. április 6., szerda

Húsmentes pásztorpite 1. (kertészpite :))

Gréta konyhájában találtam az alapötletet, amit a magam kedve szerint átalakítottam. (Közben készült egy másfajta húsmentes pásztorpite is, ami ráadásul vegán, receptje ITT található. Abban van padlizsán, csicseriborsó, gomba. Szerintem bárhogy variáljuk, mindenhogy finom lesz.)

Kata, egy kedves Ízőrző olvasó említette, hogy a húsmentes, tehát csupa zöldségeket tartalmazó "pásztorpitét" kertészpitének (gardner pie) hívják. Nekem nagyon tetszik az elnevezés és köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmem.





Hozzávalók:
- 40 dkg vöröslencse (eredeti recept szerint sima barna lencse)
- kb. 6 db sárgarépa (uborkareszelőn karikára vágva vagy finomra reszelve, ahogy én is teszem, különben fiam nem enné meg),
- 1 evőkanál füstölt paprikakrém (vagy füstölt pirospaprika vagy valami más, ami egy kis füstös ízt ad az ételnek, de ha nem szeretjük, hagyjuk el, tegyünk bele más fűszert, amit kedvelünk),
- 1 evőkanál zsiradék,
- 2 vöröshagyma, apróra vágva,
- 6 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 3 dl jó sűrű házi paradicsomlé,
- só,
- bors,
- 1 teáskanál kakukkfű,
- 1 teáskanál borsikafű,
- 1 teáskanál majoranna,
- 6-8 darab közepes krumpli,
- 5 dkg vaj,
- 2 dl tejföl (vagy tej is lehet),
- egy csipet szerecsendió,
- egy kis sült sütőtök (akkor szoktam tenni bele, ha éppen sütőtököt is sütök, elmaradhat, de én szeretem benne).

Elkészítés:

1. A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és krumplinyomón áttörjük. Vajjal, tejföllel, sóval és szerecsendióval ízesítve kikeverjük (habosra, krémesre, ahogy a krumplipürét szokás).

2. A vöröshagymát a zsiradékon megpároljuk. Amikor kész, hozzákeverjük a fokhagymát, keverünk rajta néhányat és mehet rá a répa valamint a vöröslencse. Fűszerezzük és füstölt paprikával ízesítjük. Felöntjük vízzel. Időnként nézzünk rá, elfőtte-e a vizet. Ha igen, pótoljuk, nehogy odaégjen. A főzés végén ne maradjon bő leve.

3. Amikor már megpuhult minden, akkor belekeverjük a sűrű paradicsomlevet is. Ha nincs ilyenünk, akkor sűrített paradicsomot is használhatunk. Forralunk rajta egyet, majd elzárjuk a tüzet.

4. Egy tepsi aljára terítjük a vöröslencsés ragut. A krumplipürét habzsákba töltjük és a lencse tetejére nyomjuk (ha nincs idő, simán rá is kenhetjük a tetejére a krumplipürét). 180 fokos sütőben készre sütjük.

Másfajta pásztorpite receptje (ami vegán is egyben, ITT)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése