2016. június 6., hétfő

Lassan, zsírban sült fokhagymás oldalas

Férjemnek készült ajándékba ez az oldalas, ezúttal most nem egy extravagáns menüvel rukkoltam elő, hanem egy hagyományos étellel: fokhagymás sült oldalassal.



Hozzávalók:
- oldalas, szeletekre vágva (nálunk mangalica),
- 2 nagy fej fokhagyma, pucolva, gerezdekre szedve,
- só,
- disznózsír (sok :)). 

Elkészítés:

1. Egy nagy vasedényben sok zsírt olvasztottam. Ebbe tettem a besózott húsdarabokat.  

2. Ha szükséges, olvasszunk még bele zsírt. Annyit szoktam tenni bele, amennyi majdnem ellepi a húst. Öntök hozzá kevés vizet is, így már szinte teljesen be van fedve a hús.

3. A fokhagymagerezdeket egészben hagytam és beleszórtam az edénybe.

4. Először lefedve, majd fedő nélkül, nagyon alacsony lángon kb. 5-5,5 órán át főztem-sütöttem. Mikor már szép lett a hús színe és már csak zsírja volt, víz nem, akkor lezártam a gázt és kiszedtem az oldalast. Omlós, ízletes húst kaptam. A zsír pedig egy nagyobb edénybe kiöntve ment a hűtőbe, hogy később majd friss kenyérre kenjük.

2 megjegyzés:

  1. Drága Judit!
    az oldalas így remek!
    megérdemel egy csokor virágot a Férjétől!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Kaptam, vagyis kislányommal kaptunk tőle másnap egy-egy szép csokor virágot. 😊

      Törlés