2016. június 14., kedd

Lepénykenyér (élesztő nélkül)

A kenyerünk fogyóban volt, másnap készültem sütni a szokásos kovászos kenyerünket. Kellett hát valamilyen gyors megoldás (a boltban vásárlás szóba sem jöhet). Rögtön találtam is egy egyszerű, gyors leírást Szemiramisznál. Az elkészítés menetén változtattam csak.


Hozzávalók fél adaghoz (ebből 4 kenyér lett):
- 20 dkg liszt (nálam teljes kiőrlésű tönköly),
- 1 dl tej,
- fél dl natúr joghurt,
- fél teáskanál szódabikarbóna,
- fél teáskanál só,
- kb. 3 dkg vaj a sütéshez.

Elkészítés:

1. A vaj kivételével minden hozzávalót egy tálba teszünk és összegyúrjuk. Lágy, de nem ragadós, jól nyújtható tésztát kell kapnunk.

2. Pihentetés nélkül négyfelé vesszük és már nyújthatjuk is kör alakúra a tésztadarabokat. Jó vékonyra nyújtsuk ki.

3. Egy palacsintasütőben kevés vajat olvasztunk, majd beletesszük az első kinyújtott korongot. Alacsonyabb-közepes lángon sütjük. Tetejére kevés vajat kockázunk. Mikor megsült az egyik oldala, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A többi tésztával is így járunk el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése