2016. július 15., péntek

Kókuszhabos-sárgabarackos pite

A recept a Vidék íze 2014 júliusi számában található, melyet némileg módosítottam. Nagyon finom, könnyű, viszonylag gyorsan elkészülő sütemény. Mindenkinek ízlett, úgyhogy máskor is elkészítem majd.




Hozzávalók a tésztához (egy kis tepsihez):
- 15 dkg liszt,
- 3 dkg xukor,
- 7 dkg vaj,
- egy evőkanál citromlé vagy, ha van, kezeletlen citrom héja reszelve,
- egy-két evőkanál tejföl (amennyit igényel a tészta),
- kb. 20-22 db sárgabarack,
- 1 evőkanál barnacukor, de ez el is maradhat.

Hozzávalók a kókuszhabhoz:
- 2,5 dl tejszín,
- 1 zacskó habfixáló,
- kevés porcukor (kb. egy evőkanálnyit tettem bele, de legközelebb csökkentem, mert nekem még így is édes volt),
- 5 dkg kókuszreszelék.

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal egy rugalmas, jól nyújtható tésztát gyúrunk. Fóliába vagy zacskóba tesszük és hűtőben pihentetjük fél-egy órát.

2. A barackot kimagozzuk, félbe vágjuk.

3. A kókuszreszeléket szárazon megpirítjuk.

4. A tésztát kinyújtjuk és egy kisebb tepsit kibélelünk vele. Erre helyezzük, szorosan, a félbevágott barackokat úgy, hogy a domború felük felfele nézzen. Eredetileg a barack héját le kellett volna szedni, de én nem tettem. Nem érezni, hogy a héj rajta maradt. (Ha sárgabarackból lekvárt főzök, ott sem szedem le a héját.) Tetejét megszórjuk a barnacukorral, de ez el is maradhat akár.

5. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A leírás szerint 35 perc sütés elég a süteménynek, de nálam akkor még rengeteg baracklé úszott a tepsiben, így egyrészt tovább sütöttem, másrészt légkeverésre kapcsoltam. Ha megsült, kihűtjük.

6. Ha kihűlt a tészta, felverjük a tejszínt a habfixálóval és a porcukorral, majd beleforgatjuk a pirított kókuszreszelék nagy részét. Ezután rásimítjuk a kókuszos tejszínt a megsült tésztára és megszórjuk a tetejét a maradék kókuszreszelékkel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése