2016. augusztus 23., kedd

Mogyorós csokitorta tojásmentesen

Gergő négy éves lett. Ezt a finom és hatalmas tortát sütöttem neki, ügyelve, hogy tojásmentes legyen, hisz Panni tojásérzékeny. Az egész tortában csupán 2 evőkanál méz és egy evőkanál xukor zero van, valamint annyi cukor, amennyi a 75 %-os étcsokiban található. A torta nagyon tömény, laktató, így vékony szeleteket vágjunk belőle. A mogyorókrémhez az ötletet a The Little Epicurean blogon találtam.





Hozzávalók a tésztához (26 cm tortaformához, két részletben sütve):
- 35 dkg tönköly fehérliszt,
- 4 dkg étkezési keményítő,
- 10 dkg pörkölt, darált mogyoró,
- 2 dkg kakaópor,
- 2 evőkanál méz,
- 4 dl tej,
- 2 kiskanál szódabikarbóna,
- 8 dkg olaj,
- 2 kis kupaknyi almaecet,
- fél citrom leve.

Hozzávalók a mogyorókrémhez:
- 20 dkg pirított, darált mogyoró (ha van időnk, kedvünk, pirítás után le is szedhetjük a héját, én ettől most eltekintettem, ezért nem lett világos színű a mogyorókrém),
- 2,5 dl tejszín,
- egy kanál cukor (nálam xukor zero), de aki édesebben szereti a tortákat, tegyen többet,
- 15 dkg puha vaj.

Hozzávalók a csokikrémhez:
- 17 dkg 70-75 %-os étcsoki,
- 5 dl tejszín.

A lapok locsolásához, de ez el is maradhat:
- kevés rum(aroma) vízben elkeverve, felforralva.

Elkészítés:

1. Két részletben sütjük ki a tésztát, azaz a fent megadott mennyiség felét vesszük, azt kikeverjük, megsütjük és utána a megadott mennyiség másik feléből szintén kisütjük a tortalapot. Mikor kihűltek, mindegyiket félbevágjuk.

2. A tészta száraz és nedves hozzávalóit külön edénybe tesszük, mindegyiket összekeverjük, majd a kettőt vegyítjük. Ne keverjük túl. Éppen csak keverjük csomómentesre, öntsük tortaformába (én alul kibéleltem sütőpapírral) és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A másik felével ugyanígy járunk el.

3. A tejszínt felforraljuk, ráöntjük a pirított, darált mogyoróra, majd robotgépben (ha nincs, esetleg egy erős botmixerrel) pürésítjük. Közben adjunk hozzá egy evőkanál cukrot (ha édesebben szeretjük, ízlés szerint többet). Ha szobahőmérsékletűre hűlt, apránként, kanalanként beledolgozzuk a vajat.

4. A csokikrémhez a tejszínt felforraljuk. Ezután belekockázzuk és addig kevergetjük benne a csokit, míg az elolvad. Kihűtjük, ha már nem túl meleg, hűtőbe tesszük. Ezt a műveletet akár előző nap is elvégezhetjük, ezzel időt nyerünk. A hűtőben jól kihűtött csokis tejszínt kemény habbá verjük.

5. A torta összeállítása a következő: lap, rumos locsolás (nem kell tocsognia, épp csak ecsettel egy keveset), mogyorókrém, lap (rumos locsolás), csokikrém, lap (rumos locsolás), mogyorókrém, lap (rumos locsolás), csokikrém a tetejére és az oldalára. Én most pirított, félig étcsokiba mártott mogyoróval díszítettem a tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése