2016. augusztus 4., csütörtök

Vöröslencsés sóskakrémleves

Ismét Hugh Fearnley-Whittingstall receptje következik, melyet a The Guardian oldalán találtam. Nagyon ízletes és gyors leves. Biztosan sokszor készítem még, mert a gyerekek is szerették.






Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma, aprítva,
- 1 zellerszár aprítva (nem szoktam tenni bele),
- 20-25 dkg vöröslencse, mosva,
- 2 sárgarépa, reszelve,
- szoktam tenni bele, ha eszembe jut, egy-két krumplit is pucolva, kockázva, hogy krémesebb legyen,
- 1-1,3 liter alaplé (zöldség- vagy húsleves vagy, ha nincs, akkor víz+natúr vega-mix),
- 20 dkg sóska, közepe kiszedve, mosva,
- néhány evőkanál tejföl vagy tejszín,
- egy-két evőkanál zsiradék,
- tálaláshoz, díszítéshez tejszín vagy natúr joghurt.

Elkészítés:

1. A vöröshagymát megpároljuk a zsiradékon, majd hozzáadjuk az aprított répát és a zellert. Néhány percig együtt pároljuk, majd mehet hozzá a lencse is. Felöntjük alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk és lassú-közepes lángon addig főzzük, míg minden megpuhul (kb. 15-20 perc).

2. Ekkor hozzáadjuk a sóskát és a tejfölt/tejszínt, elkeverjük, majd botmixerrel szép simára pürésítjük. Ha túl sűrű, hígítjuk vízzel vagy alaplével. Egyet forralunk rajta és kész is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése