2016. augusztus 30., kedd

Zöldséges tojáslepény

Ezt a tojáslepényt másfél éve készítettem, csak eddig nem írtam le a receptet. Most, lecsóeltevés közben van egy kis időm és szemezgetek a régi receptekből. Lajos Mari, Hemző Károly 99 Sajt-és tojásétel című régi könyvből való a recept. Hidegen is fogyasztható, félbevágott zsemle vagy két szelet kenyér közé, salátával, uborkával, paradicsommal gazdagítva uzsonnára, vacsorára, hideg ebédként vagy akár reggelire is.

Hozzávalók:
- 6 tojás,
- 8 dkg liszt,
- 1 dl tej,
- 30 dkg zöldség (egy-vagy többféle pl. hagyma, póréhagyma, sóska, spenót, krumpli, paprika, zöldbab, cukkini, padlizsán stb.), apró kockákra vágva,
- só,
- bors,
- olaj,
- friss petrezselyemzöld, bazsalikomlevél vagy mentalevél.

Elkészítés:

1. A zöldségeket apróra vágjuk, majd kevés olajon, sóval, borssal ízesítve saját levében vagy kevés vízzel puhára pároljuk. Ha kész, langyosra hűtjük.

2. A tejet a liszttel csomómentesre keverjük. A zöldségekhez adjuk.

3. A tojásokat felverjük és a megfőtt zöldségekhez adjuk. Sóval, borssal ízesítjük, ízlés szerint.

4. Egy nagy serpenyőben zsiradékot melegítünk, beleöntjük a masszát és közepes tűznél mindkét oldalán megsütjük. Oldalanként kb. 5 perc szükséges.

A sütés menete a következő: ha az egyik oldal elkészül, akkor tányért vagy fedőt helyezünk a serpenyőre. Fogjuk egyik kézben a serpenyő nyelét, másikban a tányért vagy a fedőt és fordítsuk meg a serpenyőt. A lepény teteje így most a tányéron/fedőn fekszik. Óvatosan belecsúsztatjuk a lepényt a serpenyőbe, így most az az oldal lesz felül, ami eddig alul volt, a sületlen oldal pedig alulra kerül.

5. Tortaszerűen szeleteljük. Tálaláskor meghintjük apróra vágott petrezselyemlevéllel, mentalevéllel vagy bazsalikommal. Sok salátával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése