2016. szeptember 17., szombat

Gombóc kölesből (gluténmentes, tojásmentes és, ha akarjuk, tejmentes)

Gyorsan kellett készítenem valami második fogást ebédre, de mivel jelenleg nem sok minden van itthon, ezért nagyon meg volt kötve a kezem. Végül a kölesgombóc tűnt a legjobb választásnak. Segítségem is akadt, mert Gergő lelkesen hengergette a gombócokat a darált mandulába. Az alapötlet a Fittnőktől származik.


Hozzávalók:
- 1 csésze köles (2,5 dl),
- (növényi) tej, kb. 3-szor annyi, amennyi köles, de főzés közben pótoljuk, ha szükséges,
- fahéj,
- cukor, ízlés szerint (nálam most kókuszcukor),
- negyed-fél citrom leve, ízlés szerint,
- vanília, (nálam vaníliapor),
- mandula vagy dió,
- lekvár a tálaláshoz.

Elkészítés:

1. A kölest tálba tesszük, felöntjük vízzel és minimum 4 órát, de akár egy éjszakán át állni hagyjuk. Utána sokszor átmossuk, mindaddig, míg a víz tiszta nem lesz. Ez azért fontos, mert így nem lesz keserű az étel.

2. A beáztatott, megmosott kölest edénybe öntjük és hozzáadjuk a tejet. Háromszoros mennyiségű tejjel indítom a főzést, aztán menet közben még lehet pótolni. Meg kell kóstolni, ha nagyon kemény, akkor tenni kell még hozzá folyadékot. Én úgy szeretem, ha jól szétfő a köles (legalábbis ebben az ételben). Ízesítjük kevés fahéjjal, cukorral, vaníliával. Lassú tűzön, fedővel letakarva készre főzzük, majd a fedőt az edényen hagyva langyosra hűtjük (néha keverjük meg). Nekem pont jó lett az állaga, nem lett se sűrű, kemény, se szétfolyós. Egy lágyabb, de nagyon jól formázható masszát kaptam, mire langyosra hűlt (melegen még nehezebben formázható).

3. Közben megpirítjuk a mandulát vagy a diót, majd, ha kihűlt, ledaráljuk.

4. A köleshez keverjük a citromlevet is, majd gombócokat formázunk és a darált mandulába vagy dióba forgatjuk őket. Tálaljuk fahéjjal, cukorral vagy mézzel, lekvárral, esetleg tejföllel, fahéjjal, cukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése