2016. szeptember 14., szerda

Sütőtökkrémes sütemény

A sütemény tésztája a mindenmentes sütemény receptje szerint készült egy kis módosítással. Nagyon finom, könnyű, krémes sütemény lett a végeredmény. Panni önmagában, natúr is megeszi a sült tököt, de Gergőnél sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet, mert ő kijelentette, zöldséget nem eszik, csak, ha felnőtt lesz. Nos, ezt a sütőtökös sütit csak úgy ette! 




Hozzávalók a tésztához: 
- 14 dkg darált dió,
- 5 dkg apró szemű zabpehely,
- 2 dkg kókuszreszelék, darálva,
- 3 dkg kölesliszt,
- 2 dkg étkezési keményítő,
- 1 teáskanál útifű maghéj,
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 evőkanál darált lenmag,
- 3 evőkanál víz,
- kb. 1,5-2 dl víz (vagy bármilyen cukormentes gyümölcslé), annyi, amennyitől sűrű, de kenhető állaga lesz a tésztának, ne tegyük bele rögtön az egészet,
- maradék lekvár, ha van bontva, de elmaradhat, én cukormentes házi baracklekvárt tettem bele,
- édesítés ízlés szerint.

Hozzávalók a krémhez: 
- 45 dkg, kimagozott, kisebb kockára vágott, sütőben puhára sütött sütőtök (ez már héj nélkül mérve),
- 2,5 dl tejszín,
- 2 kiskanál habfixáló,
- cukor ízlés szerint, de el is maradhat.

Csokimáz: 

- 2 evőkanál kakaópor,
- cukor ízlés szerint,
- néhány evőkanál víz,
- 3 dkg vaj.


 Elkészítés:

1. A darált lenmagot elkeverjük a 3 evőkanál vízzel és 5 percig állni hagyjuk.

2. A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön edényben összekeverjük (ne tegyük bele rögtön az összes vizet, inkább fokozatosan adagoljuk szükség szerint), majd a kettőt vegyítjük. A beáztatott lenmagot is hozzáadjuk. Keverjük össze, de ne túl sokáig. Éppen csak álljon össze a massza. Annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy inkább sűrű, de kenhető maradjon.

3. Sütőpapírral bélelt (vagy zsírozott, kókuszreszelékkel megszórt) kisebb méretű tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ez most nem lesz vastag tészta, szándékosan vékony tésztát szerettem volna készíteni ehhez a sütihez.

4. A kész sütőtököt szétnyomkodjuk, a tejszín harmadát hozzáöntjük és krémesre kikeverjük. A tejszín másik felét habbá verjük két kiskanál habfixálóval, majd óvatosan hozzákeverjük a sütőtökhöz. A krémet rákenjük a tésztára.

5. A csokimázhoz a kakaóport és a cukrot összekeverjük annyi vízzel, amennyivel éppen ki lehet keverni. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett melegítjük, de nem forraljuk. Ha elolvadt a cukor, levesszük a tűzről és elkeverjük benne a vajat is. Bevonjuk vele a sütit és hűtőbe tesszük fogyasztásig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése