2016. november 5., szombat

Hajdinás keksz (tej-, tojás-, gluténmentes)

Egy kedves munkatársam segítőkész anyukájától kaptam ezt a receptet. Kicsit módosítottam rajta az itthon lévő alapanyagokhoz és az aktuális kedvemhez mérten. Az a jó ebben a kekszben, hogy sokféleképp variálható. A pudingos, "bűnözős" süti mellé (amit majd délután vagy holnap teszek fel, mert most még nem lehet szeletelni) készült ez az egészséges keksz.



Hozzávalók:
- egy csésze natúr, hántolt hajdina, 3 órát vízben áztatni,
- fél csésze dió, darálva,
- fél csésze mandula, darálva,
- néhány evőkanál szezámmag, napraforgómag, tökmag stb., darálva,
- 1 teáskanál lenmag, darálva,
- cukor ízlés szerint (nekem a kókuszcukor vált be hozzá, de ebből is csak keveset tettem bele),
- néhány evőkanál (szőlőmag)olaj vagy kókuszzsír,
- kevés vaníliaőrlemény,
- tetszés szerint aprított aszalványok (én most nem tettem bele),
- fahéj, aki szereti (én kihagytam belőle),
- reszelt citromhéj (nem tettem, mert nem volt itthon kezeletlen),
- eredetileg írja a recept, hogy 1 mokkáskanál szódabikarbónát 1 kiskanál ecettel elkeverni és a tésztához adni, de én ezt kifelejtettem,
- tehetünk bele 2 evőkanál chia magot, amit kevés forró vízben áztatunk előtte, hogy megduzzadjon (nekem nem volt), így helyette egy kiskanál útifűmaghéjat gyúrtam a tésztába,
- egy közepes alma, pépesítve, ezt eredetileg nem írja a recept, de én tettem bele, hogy jól összeálljon a tészta).

Elkészítés:

1. A beáztatott hajdinát több részletben pépesre daráljuk, majd minden hozzávalóval összegyúrjuk. A masszának olyan állagúnak kell lennie, hogy lapított kekszformát tudjunk belőle formázni és ne töredezzen, ne essen szét. Plusz zsiradék vagy pépesített alma (körte) hozzáadásával tudjuk beállítani a kívánt állagot. Mikor először sütöttem, nekem sütés után töredezett a keksz, ezért most figyeltem, hogy biztosan alaposan megdaráljam a hajdinát és almapépet is gyúrtam a tésztába, amitől most pont jó lett az állaga.

2. Nedves kézzel golyókat formázunk, majd ellapítjuk őket és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. Félidőben megfordítjuk mindegyiket. Ha kihűlt, csak akkor fogyasszuk.

Frissítés: egyik alkalommal nagyon sokat, kb. 7 órát állt a hajdina a vízben. Másrészt a magvakat is a hajdinával együtt pépesítettem az aprítógépben. A tészta most nagyon jó, nem darabos, homogén masszává állt össze. Máskor is így fogom készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése