2016. december 26., hétfő

Flódni

Karácsonyra készítettem flódnit is. Több recept átolvasása után végül úgy döntöttem, hogy Fűszer és Lélek leírása alapján sütöm ezt a sütit. Természetesen változtattam is rajta, mert a tojást mindenképp ki kellett hagynom a sütiből, a cukrot szintén jócskán lecsökkentettem és nem tettem csokit a töltelékbe. Nagyon finom lett és a cukor nem is hiányzott nekünk bele. Pont jó volt így. Ja, és a rétegek sorrendjét is máshogy rendeztem, nem Eszter receptje szerint.



Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg vaj (nálam 10 dkg vaj és 10 dkg disznózsír),
- 2 dkg cukor, de legközelebb szerintem ezt sem teszem bele (eredeti recept szerint 10 dkg kellett volna bele),
- a 3 tojássárgát nem tettem bele, de nem is hiányzott hozzá,
- fehérbor, amennyitől összeáll a tészta.

Hozzávalók a máktöltelékhez:
- 30 dkg darált mák,
- 1 narancs reszelt héja és leve,
- kb. 1,5 dl házi, cukormentes sárgabaracklekvár,
- 1 dl fehérbor,
- egy kevéske őrölt fahéj,
- ha valaki akar, tegyen bele cukrot, én nem tettem.

Hozzávalók az almatöltelékhez:
- 6 nagy alma, hámozva, magház kiszedve, vékony szeletekre vágva,
- egy kisebb darabka fahéj,
- 5 szem szegfűszeg,
- 1-1,5 dl fehérbor,
- cukor, méz, ha valaki szeretne tenni bele, én nem tettem,
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.

Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 35 dkg darált dió, darálva
- 2 marék mazsola,
- az almás töltelékből visszamaradt lé plusz annyi fehérbor, hogy nagyjából 1,5 dl legyen,
- cukor, ha valaki szeretne tenni bele, én nem tettem.

Hozzávalók a szilvatöltelékhez:
- 7 dl házi, cukormentes, sűrű szilvalekvár.

Tetejére:
- 1 tojássárgája vagy, aki nem ehet tojást, pl. frissen facsart narancslé.

Elkészítés:

1. A tésztát állítjuk először össze. A lisztet a vajjal/zsírral összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a bort. Annyi bort öntsünk hozzá, amennyitől egy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapunk. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne olvadjon meg a zsiradék, ne melegedjen meg a tészta. Fóliába csomagoljuk és hűtőben vagy hűvös helyen másnapig pihentetjük.

2. A darált mákot felfőzzük a lekvárral, borral, fűszerekkel (ha valaki akar, tegyen bele cukrot is, nekünk nem hiányzott). Hidegre tesszük másnapig.

3. Az almát feltesszük a borral és a fűszerekkel (a fűszereket teatojásba tegyük) párolódni. Mikor megpuhult, leszűrjük és másnapig állni hagyjuk, lehetőleg szűrőben, hűvös helyen. A levét ne dobjuk ki, mert kell a diótöltelékhez.

4. Az alma párolása után megmaradt levet kiegészítjük fehérborral, hogy együtt kb. 1,5 dl-t adjanak ki, majd a dióval, narancslével, naracshéjjal összefőzzük. Ezt is hűvös helyen pihentetjük másnapig.

5. Másnap, mire minden hozzávaló kihűlt, 5 részre osztjuk a tésztát. Egy közepes (kb. 25 X 35 cm) tepsi alját kivajazzuk, zsemlemorzsával megszórjuk. Kinyújtjuk az első tésztalapot (ne ijedjünk meg, jó vékony lesz a tészta). Ezt belehelyezzük a tepsibe és rákenjük a máktölteléket. Igyekezzünk egyenletesen kenni, hogy mindenhol egyforma magas legyen. Újabb tészta. Kicsit nyomkodjuk rá, szurkáljuk meg. Erre jön az egy-két evőkanál zsemlemorzsával elkevert alma (én az almát kicsit feldaraboltam, hogy ne egész szeletek legyenek a sütiben, mert a gyerekeim azt nem szeretik, a zsemlemorzsa pedig azért kell, hogy a felesleges nedvességet magába szívja).

6. Ismét tészta következik, amit megint óvatosan rányomkodunk a töltelékre és megszurkáljuk villával. Erre kenjük a diótölteléket, majd tészta és végül a szilvalekvár következik. Tetejére megint tészta kerül. Kicsit rányomkodjuk ezt is, megszurkáljuk villával és megkenjük tojással vagy, aki nem ehet tojást, mondjuk narancslével. Én villával még kicsit meg is cifráztam a tetejét, hogy mintás legyen.

7. 150-160 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 1,5 órát. Addig kell sütni, míg a beleszúrt késre nem ragad rá semmi és a teteje is szép piros. Nagyon függ a sütőnktől a hőfok és az idő. Az én sütőm nem a legjobb, gyengén süt, így nálam kb. 2 órát sült.

8. Ha megsült, fogjuk a sütit, kivisszük a hűvös kamrába és másnapig szigorúan tilos piszkálni, hozzányúlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése