2017. január 22., vasárnap

Csörögefánk (tojásmentes)

Kipróbáltuk a tojásmentes csörögefánkot. Nagyon jó lett így is. Ropogós, olyan, ahogy mi szeretjük.





Hozzávalók:
- 25-30 dkg liszt (nálam tönköly fehérliszt),
- 2-3 nagy evőkanál tejföl,
- 1-2 evőkanál rum (vagy más töményebb alkohol),
- 1 púpos teáskanál (kókusz)cukor,
- annyi víz, amennyitől levestészta keménységű lesz a tésztánk,
- zsír (vagy tetszésszerinti zsiradék a sütéshez),
- tálaláshoz: lekvár, porcukor.

Elkészítés:

1. A lisztet összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt, a rumot és egy kis vizet. Annyi víz kell majd a tésztához, amennyitől levestészta keménységű tésztát kapunk (nem túl kemény, de nem is lágy, egy jól nyújtható tészta legyen). Kidolgozzuk simára. Van, aki pihenteti a tésztát 30 percre. Én rögtön sütöttem.

2. Lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk és derelyevágóval tetszés szerinti téglalapokat vágunk ki.  Mindegyik téglalap közepébe egy vagy két vízszintes vágást ejtünk.

3. A téglalapokon lévő vízszintes vágásokon áthurkoljuk tetszés szerint a téglalap sarkait. A lényeg, hogy valahogy bogozzuk össze a fánkokat.

4. Forró zsiradékban aranyszínűre sütjük (gyorsan sül). Sütés után megszórhatjuk porcukorral. Én a magamét nem szórtam meg, csak a fotó kedvéért azt a néhányat. Házi cukormentes baracklekvárba mártogatva fogyasztjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése