2017. január 31., kedd

Padlizsánfasírt paradicsomszószos tésztával

Egy gyors ebéd készült holnapra, az itthon fellelhető alapanyagokból. A padlizsánt még nyáron szedtem a kertben, akkor héjában megsütöttem, majd meghámoztam és mélyhűtőbe tettem. A paradicsomlevet is a kertben termett paradicsomból főztem be, a tésztát pedig én gyúrtam.


Hozzávalók a padlizsánfasírthoz:
- 30-50 dkg padlizsán,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- kb. 5-7 dkg zsemlemorzsa,
- néhány dkg reszelt sajt,
- só,
- bors,
- zsiradék a sütéshez.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
- 1 fej vöröshagyma, aprítva,
- 3 gerezd fokhagyma, aprítva,
- sűrű, házi paradicsomlé,
- só,
- bors,
- zsiradék a hagyma párolásához,
- fűszerek tetszés szerint: oregánó, kakukkfű, borsikafű, néhány szem borókabogyó, bazsalikom stb.

Tészta: házi vagy készen vásárolt.

Elkészítés:

1. Nekem nem volt sok dolgom a padlizsánnal, mert én azt nyáron tettem el a mélyhűtőbe előkészítve. Ha friss padlizsánból készítjük, akkor a padlizsánt előbb 180 fokos sütőben vagy a tűzhely tetején addig sütjük, míg a héja megpörkölődik, a húsa pedig megpuhul. Ezután meghámozzuk, kicsit hűtjük, majd folytatjuk tovább úgy, ahogy a 2. pont írja.

2. Sok időm nem volt vacakolni, így nem villával nyomkodtam szét a padlizsánt, hanem egy mély edénybe tettem, hozzáadtam a kisebb-nagyobb darabokra vágott fokhagymát és botmixerrel pépesítettem az egészet.

3. A padlizsánhoz keverjük a sót, borsot, a reszelt sajtot és annyi zsemlemorzsát, hogy egy jól formázható, de azért nem túl kemény masszát kapjunk.

4. Közben egy edényben egy-két evőkanál zsiradékot melegítünk és hozzáadjuk az aprított vöröshagymát. Mikor megpárolódott, mehet bele a fokhagyma. Néhány keverés után felöntjük a jó sűrű paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Lassú tűzön főzzük, hamar be fog sűrűsödni. Hagyhatjuk rusztikusan, de botmixerrel krémesíthetjük is.

5. A bekevert padlizsános masszából kis golyókat formázunk és forró zsiradékban kisütjük. Nem kell bő zsiradékban sütni.

6. Tálalás: kifőtt tészta, rá a paradicsomszósz és arra néhány fasírt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése