2017. január 14., szombat

Patisszonkrémleves 2.

Van már egy patisszonkrémelves a blogon. Abban krumpli van és fehér a leves színe, ebben pedig édesburgonya van, így enyhén sárgás lett a leves. Most nem friss patisszont használtam, hanem a mélyhűtőből vettem ki két zacskóval, mert nyáron sokat tettem el. A recept alapötlete még mindig Ildinyótól származik, ezt alakítottam át egy kicsit most is.



Hozzávalók:
- patisszon (friss vagy fagyasztott), hámozva, kockákra vágva, kb. 1 kg tisztán mérve,
- 1-2 közepes édesburgonya (batáta), hámozva, kockázva,
- 4-5 gerezd fokhagyma, aprítva,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- 1-2 fej vöröshagyma, aprítva,
- alaplé (zöldség vagy hús), vagy helyette aprított, natúr szárított zöldségek,
- 2-3 evőkanál zsiradék,
- 1,5 dl tejföl,
- 2 nagy szelet füstölt szalonna, vékony csíkokra vágva,
- egy marék petrezselyemzöld, aprítva.

Frissítés: újabban teszek bele pici őrölt fűszerpaprikát, hogy legyen egy kis színe a levesnek.


Elkészítés:

1. A zsiradékon megpároljuk a vöröshagymát, majd ha kész, hozzákeverjük az édesburgonyát, a patisszont és a fokhagymát. Pár percig fedő alatt együtt pároljuk, majd felöntjük vízzel (ha van, alaplével is lehet). Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.

2. Ha kész, botmixerrel pürésítjük és belekeverjük a tejfölt (a tejfölhöz adjunk egy evőkanálnyi forró levest, jól keverjük el, majd öntsük az egészet vissza az edénybe).

3. A szalonnadarabokat egy serpenyőben pirosra sütjük (ha zsíros a szalonna nem kell alá semmi, ha húsos, akkor egy kevés zsírt tehetünk alá), majd kiszedjük egy tányérra. A levest kimerjük, tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és szalonnadarabkákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése