2017. január 26., csütörtök

Ricottás amerikai palacsinta (tojásmentes)

Reggel korán keltem, hogy 6-ra elkészüljön a reggeli a családnak. Volt egy doboz ricottám, azt is belesütöttem, mert máshogy nem fogyott volna el. Az alaprecept már szerepel a blogon, ezt alakítottam át egy kicsit ma reggel. Itt található az eredeti recept, amit régebben még tojással, majd, mikor kiderült Panni tojásérzékenysége, tojásmentes változatban sütöttem meg. 




Hozzávalók: 
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- 10 dkg fehér tönkölyliszt, de a tönkölylisztek helyett lehet bármilyen liszt,
- 5 dkg hajdinaliszt (helyette lehet sima búzaliszt is),
- 25 dkg ricotta,
- 1,5 dkg (kókusz)cukor,
- 1 kiskanál szódabikarbóna (aki szeretné, használhat helyette sütőport),
- 3 dkg olvasztott vaj,
- 3-4 dl tej, amennyit kíván a tészta, hogy a tejszínnél kissé sűrűbb, krémes állagú legyen a tészta,
- egy-két evőkanál vaj a sütéshez,
- fahéjas cukor, kakaópor, lekvárok, méz stb. a tálaláshoz.

Elkészítés: 

1. Egy tálba szitáljuk a lisztet és a szódabikarbónát/sütőport. Hozzákeverjük a cukrot.

2. Mélyedést készítünk a közepén, beleöntjük a tej háromnegyedét és a ricottát. Elkezdjük keverni a tésztát. Ahogy sűrűsödik, úgy adjuk hozzá apránként a maradék tejet és az olvasztott vajat. A tejszínnél kissé sűrűbb, krémes állagú tésztát kell kapnunk.

3. Felmelegítjük a palacsintasütőt, kevés vajat vagy olajat olvasztunk benne (pár csepp). Egy evőkanálnyi tésztát ejtünk a palacsintasütőbe, hogy kisebb korongot kapjunk. Egyszerre 3-4 palacsintát tudunk kisütni, attól függően, mekkora a sütőnk. Közepes-nagy lángon sütjük.

4. Kb. 1 perc múlva apró buborékok jelennek meg a palacsinta felszínén. Ha ezek ellepik a palacsinta felszínét, akkor megfordíthatjuk. A másik oldal hamar elkészül (kb. fél perc). Ha túl gyorsan sül, állítsuk kisebbre a lángot.

Tipp: 
A korábbi receptnél már írtam, de készíthetjük sósan is a palacsintát. Ebben az esetben kihagyjuk belőle a cukrot, kissé sózzuk, esetleg borsozzuk, tehetünk bele reszelt sajtokat, főtt vagy sült szalonnakockákat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése