2017. január 28., szombat

Tojásmentes palacsinta

Korábban beírtam már a tojásmentes palacsinta receptjét, de a könnyebb kereshetőség és kezelhetőség érdekében inkább kiteszem egy külön bejegyzésbe is. Nekünk nagyon bevált, már régóta csak így sütöm a palacsintát, hisz Panni tojásallergiája miatt máshogy nem is készíthetném.Hozzávalók:
- 20 dkg fehér tönkölyliszt,
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (de van, hogy több teljes kiőrlésűt és kevesebb fehéret teszek bele vagy nem teszek bele teljes kiőrlésűt, csak fehéret, mikor hogy van kedvem),
- 5 dkg étkezési keményítő,
- 2 evőkanál olvasztott zsír,
- kb. 6-8 dl tej (ha ez sem elég, vízzel, szódával is pótolhatjuk),
- 1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna,
- 2 evőkanál olvasztott zsír a sütéshez, a serpenyőbe.

Elkészítés:

A hozzávalókból csomómentes tésztát készítünk. Ne legyen túl híg a tészta, de nem kell amerikai palacsinta sűrűségűre sem készíteni. Azonnal kisütjük. Minden negyedik-ötödik palacsinta után tegyünk egy kevés zsírt a serpenyőbe, mielőtt sütnénk a következő adagot. Nekem a megfordításnál voltak kezdetben nehézségeim, de azzal, hogy nem spatulával nyúlok a palacsinta alá és fordítom meg azt, hanem dobással fordítom meg, még egyszer sem szakadt szét a palacsinta. Nekem ebből a mennyiségből kb. 22 darab közepes méretű palacsinta lett. (Frissítés: az új palacsintasütőmben sütve a hígabb tészta is szépen megsül, úgyhogy most már tudok egész vékony palacsintákat sütni, ha kell.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése