2017. február 13., hétfő

Májkrém házilag

Már nem vásárolunk boltban májkrémet, mert egyrészt sok olyan összetevője van a legtöbb terméknek, ami nem fér bele a mi életünkbe és étkezési elveinkbe, másrészt tojást is tartalmaznak ezek a készítmények. Lányunk tojásallergiás, így kerülnie kell mindent, amiben tojás is van. Gyorsan elkészül a házi májkrém, szerintem olcsóbb is, kiadósabb, mintha boltban vennénk készen.Hozzávalók:
- 20 dkg máj (bármilyen: disznó, csirke, nyúl), kockára vágva, nálam disznómáj,
- 5 dkg szalonna, apró kockákra vágva,
- só,
- bors,
- majoranna,
- a máj súlyánál kicsit kevesebb disznózsír (kb. 10-15 dkg),
- 1,5 dl fehérbor,
- 1 dl tej (ezt most ettünk bele először, nagyon jót tett a májkrém színének és állagának is--->krémesebb lett, lágyabb ízű és kissé világosabb színű),
- vöröshagymát régen tettünk bele, most kihagytuk, de nem is hiányzott.

Elkészítés:

1. A szalonnát a zsírban kisütjük, utána beletesszük a kockára vágott májat is. Fehéredésig, majd addig sütjük, míg a máj a vágás élein egy kis színt kap.

2. Sózzuk, borsozzuk, majorannával ízesítjük. Beleöntjük a bort és addig főzzük, míg az alkohol elpárolog és a folyadék egy része is elfő.

3. Ezután mehet bele a tej. Kicsit összekapja, de ez nem baj, mert pár perc rotyogtatás után, mikor langyosra hűlt, botmixerrel jó krémesre turmixoljuk az egészet. Tálba vagy üvegbe, majd pedig hűtőbe tesszük. Pár óra múlva, mikor megdermed, már kenhetjük is a kenyérre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése