2017. március 16., csütörtök

Csicsókás torta citromos sajtkrémmel

Három ételt készítettem kedden este csicsókából (és még mindig rengeteg van): sós pitét, szilvalekváros papucsot és ezt a tortát. Tojásmentes, de nagyon könnyen tejmentessé is tehető, ha a tetején lévő sajtkrémes borítást kicseréljük növényi (sajt)krémre. A tortában lehet érezni a csicsóka jellegzetes ízét, de mi nagyon szeretjük a csicsókát, így számunkra nagyon kellemes íze van a tortának. A recept a korábban készített répatorta és batátatorta alapján állt össze. A gyerekek is szerették ezt az igazán egészséges tortát. A megsült tészta szaftos állagú lesz.




Hozzávalók (16 cm-es formához):
- 3 dkg barnacukor,
- 25 dkg csicsóka, tisztítva, nagyon apróra reszelve,
- vanília (nálam por),
- 10 dkg dió, pirítva, majd darálva,
- 7 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 65 g olaj (nálam szőlőmagolaj),
- 1 kiskanál szódabikarbóna,
- fél citrom leve,
- 2 marék mazsola, előzőleg kevés rumba áztatva,
- kevés víz,
- fahéj (ízlés szerint).

Tetejére: 
- kevés krémsajt (kb. 10 dkg) vagy lecsepegtetett tejföl (nálam most lecsepegtetett tejföl),
- citromlé (ízlés szerint),
- porcukor (ízlés szerint).




Elkészítés: 

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. Először a nedves hozzávalókat keverjük össze, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Gyorsan dolgozzunk, mert a citromlé gyors reakcióba lép a szódabikarbónával.

3. Annyi vizet adjunk a tésztához, hogy ne legyen túl folyós, inkább kenhető az állaga.

4. A tortaformát kicsit kiolajozzuk és beleöntjük a masszát. Az előmelegített sütőben készre sütjük (40-45 perc alatt, de azért nézzünk rá és végezzünk tűpróbát). Akkor kész, ha a tűpróba során nem vagy csak kevés tészta ragad a tűre (késre).

5. Ha kihűlt, porcukorral, citromlével ízesített krémsajttal vonjuk be a torta tetejét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése