2017. március 16., csütörtök

Csicsókatorta (sajtkrémmel)

Három ételt készítettem kedden este csicsókából (és még mindig rengeteg van): sós pitét, szilvalekváros papucsot és ezt a tortát. Tojásmentes, de nagyon könnyen tejmentessé is tehető, ha a tetején lévő sajtkrémes borítást kicseréljük növényi (sajt)krémre. A tortában lehet érezni a csicsóka jellegzetes ízét, de mi nagyon szeretjük a csicsókát, így számunkra nagyon kellemes íze van a tortának. A recept a korábban készített répatorta és batátatorta alapján állt össze. A gyerekek is szerették ezt az igazán egészséges tortát. A megsült tészta nedves, szaftosabb állagú.






Hozzávalók (16 cm-es formában sütöm):
- 3 dkg cukor
- 20 dkg csicsóka, tisztítva, finomra reszelve,
- vanília, de ez akár el is maradhat,
- 10 dkg dió (mogyoró, mandula vagy vegyesen), pirítva, majd darálva,
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (de lehet készíteni csak fehérlisztből vagy akár valamennyi rész fehér és valamennyi rész teljes kiőrlésű tönkölylisztből is, én általában vegyesen szoktam),
- 65 g olaj,
- 1 kiskanál szódabikarbóna, de, ha valaki nem idegenkedik a sütőportól, akkor tegyen bele fél zacskó sütőport
- fél citrom leve,
- 2 marék mazsola (esetleg előzőleg kevés rumba áztatva),
- kevés víz, amennyitől egy kenhető állagú tésztát kapunk, azaz nem lesz túl folyós, amennyitől hummusz vagy nagyon sűrű főzelék állaga lesz a tésztának,
- fahéj (ízlés szerint).

Tetejére: 
- kevés krémsajt (kb. 10 dkg) vagy lecsepegtetett tejföl,
- porcukor (ízlés szerint),
- mehet egy kevés citromlé is a krémsajtba,
vagy vegánok, tejérzékenyek alternatív krémsajttal vagy porcukorral vagy cukormázzal szórhatják, kenhetik meg.





Elkészítés: 

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. Először a nedves hozzávalókat keverjük össze, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Gyorsan dolgozzunk, mert a citromlé gyors reakcióba lép a szódabikarbónával. Nem szabad sokáig kevergetni, amint összeállt, öntsük is a formába.

3. Annyi vizet adjunk a tésztához, hogy ne legyen folyós a tészta, inkább kenhető legyen az állaga (viszont semmiképp sem száraz, mert akkor morzsálódós lesz a torta is). Hummusz vagy nagyon sűrű főzelék állagú legyen, semmiképp sem folyós.

4. A tortaformát kicsit kiolajozzuk és beleöntjük a masszát. Az előmelegített sütőben készre sütjük. 40-4 percig sütjük az előmelegített, 180 fokos sütőben.

5. Ha kihűlt, porcukorral ízesített krémsajttal vonjuk be a torta tetejét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése