2017. április 23., vasárnap

Céklaleves joghurtos tormaszósszal

Ismét egy Hugh Fearnley-Whittingstall (kedvenc szakácsom) receptje. A Veg Every Day! című könyvében és ezen az oldalon is megtalálható a recept. Én kicsit tovább ízesítettem a levest, de alapvetően mindent úgy készítettem, ahogy Hugh javasolja. A joghurtos-tejfölös tormát ne hagyjuk ki, csak úgy lesz kerek a leves, az adja meg az ízét. Nélküle nem is ízlett a leves, de mikor hozzákóstoltam a tormát, akkor már nagyon ízlett.



Hozzávalók:
- 1 kg cékla,
- 4-6 gerezd fokhagyma,
- 2-3 friss kakukkfűág,
- 1 babérlevél,
- 3 evőkanál (olíva)olaj (nálam szőlőmagolaj),
- 1 liter alaplé,
- só,
- bors,
- mivel nekem íztelen volt a leves, tettem hozzá balzsamecetet és 2 csipet cukrot is,
- 3-4 cm-es friss torma, hámozva,
- 2-3 dl görög joghurt és/vagy sűrű tejföl
- aprított kapor a tálaláshoz (én nem tettem bele).

Elkészítés:

1. A céklát alaposan megmossuk, megtisztítjuk. Egy fedővel rendelkező kerámia edénybe tesszük, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a fokhagymát köré rakjuk (nem kell megpucolni). Sózzuk, borsozzuk. Kevés olajjal is meglocsoljuk, mondja az eredeti recept, de én ezt elfelejtettem. Egy borospohárnyi vízzel felöntjük és lefedve 180-200 fokos sütőben puhára pároljuk-sütjük.

2. Mikor elkészült a cékla, meghámozzuk. Daraboljuk össze és tegyük edénybe. Nyomjuk ki hozzá a fokhagymagerezdekből a fokhagyma húsát. Adjunk hozzá alaplevet és botmixerrel krémesítsük.

3. Felöntjük a maradék alaplével, sózzuk, borsozzuk és főzzük egy kicsit, de ne forraljuk. Mivel nekem íztelennek tűnt, ezért én tettem hozzá balzsamecetet és két csipet cukrot. Jó sűrű levest kell kapnunk.

4. A tormát a reszelő legfinomabb oldalán lereszeljük, összekeverjük a joghurttal és/vagy a tejföllel. A levest ezzel kínáljuk. Megszórhatjuk aprított friss kaporral is, de nekem nem volt. Ezt a tormaöntetet ne hagyjuk ki. Nekem csak ezzel együtt ízlett a leves (lásd bevezető).


2 megjegyzés:

  1. Egy kis pontosítás. A horseradisch nem retek(radish), hanem torma. Az eredeti receptben tormakrém szerepel, nem retekkrém. Az linken, amit betettél is ez szerepel. A fűszerek pedig (thyme) kakukkfű és babérlevél (bay leaf).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és megírtad. Nagyon kedves vagy. (A kakukkfű és a babérlevél nálam is szerepel, azokat én is tettem a levesbe,a hozzávalóknál írtam is, csak a szövegben írtam el véletlenül. Köszönöm még egyszer. 😊)

      Törlés